Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Cikkek:Reflux kezelése és megelőzése

97 bájt hozzáadva, 2020. november 25., 14:43
a
Levédte a(z) Cikkek:Reflux kezelése és megelőzése lapot ([Szerkesztés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan) [Átnevezés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan))
=='''Reflux kezelése és megelőzése'''==
 
[[Fájl:Https-_deliklinika.hu_-_2020_november_-_Cikk4.jpg | 600px]]
A gasztro-oesophagealis refluxbetegség (GERD), közismert nevén a reflux az egyik leggyakoribb emésztési probléma a felnőtt lakosság körében. A betegség során a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe visszaáramlik, melynek két gyakori oka ismert. Az egyik a gyomor és nyelőcső közötti záróizom elégtelen működése, a másik a savtúltengés.
Ajánlott diétás étkezést folytatni reflux esetében, ugyanis bizonyos ételek kedvezőtlenül befolyásolják a betegséget és a közérzetünket egyaránt, lássuk, melyek ezek:
 
''Zsíros és olajos, koleszterindús ételek''
''Savas üdítők (narancslé, paradicsomlé, grapefruitlé)''
 
==='''Reflux esetén ajánlott fogyasztani'''===
Az alábbi ételek fokozott bevitele a betegség visszaszorításának kulcsfontosságú része.
 ''Fehérjedús, alacsony koleszterintartalmú ételek (mandula, kesudió, lencse, tonhal, lazac)'' ''Bizonyos gyümölcsök (alma, dinnye, barack)'' ''Tojás (bár koleszterintartalma magas, mégis kedvezően hat a refluxra)'' ''Rostban gazdag ételek'' ''Probiotikumokat tartalmazó ételek (kefir, joghurt, kovászos uborka, savanyú káposzta)'' 
==='''Reflux kezelése'''===
3 567
szerkesztés