106
szerkesztés
Módosítások
→Figyelmeztetések
== Lépések ==
# A maceszt '''két részre osztjuk.'''.
# Az egyik felét '''kevés hideg vízbe áztatjuk''', a másik felét '''később apróra zúzzuk'''.
# Egy keverőedényben a '''tojást összekeverjük a libazsírral''' úgy, hogy kicsit habos legyen.# Ehhez '''hozzáadjuk a vízben áztatott pászkát''' és jól összedolgozzuk.
# '''Fűszerezzük''' sóval, borssal, petrezselyem zölddel (utóbbi nem kötelező).
# A különleges összetevő a '''lereszelt gyömbér''', amit szintén hozzáadunk.
# '''Egyes receptekben''' az elején csak tojássárgájával keverik össze a zsírt, és ennél a pontnál a felvert tojásfehérjével kicsit fellazítják a tésztát.
# Ekkor az '''összetört maceszt hozzáadjuk''' az eddig elkészült masszához, de csak annyit, '''hogy pont összeálljon a tészta'''.# Nagymamám ekkor kicsi, golflabdaméretű '''gombócokat gyúrt és hagyta őket állni''' 4 órán keresztül. Az interneten fellelt receptek ennél rövidebb , fél-egy órás állásokat ír.# Ezután a pihentetett gombócokat '''ki kell főzni''', klasszikusan abban a forró '''forró húslevesben''', amihez készítettük.# Majd '''megesszük'''! :)
== Tippek ==
* Libazsírt kell A hagyományos recept libazsírt ír elő, de lehet más zsiradékot is használni.* Ha túlságosan kemény lenne a gombóc, akkor legközelebb fellazítható ásványvízzel, tojásfehérjével.* A gombócokat vizes kézzel gyúrjuk, hogy ne ragadjon a kezünkre* .
== Amire szükséged lehet ==
* Esetleg petrezselyemzöldre
* Húslevesre