Sajtot készíteni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
14. sor: | 14. sor: | ||
#* Minden sajt felületét kezelik gombapenésszel, ami után sajtérlelőbe kerül az alapanyag. | #* Minden sajt felületét kezelik gombapenésszel, ami után sajtérlelőbe kerül az alapanyag. | ||
#* Az érlelési folyamatot sajtmester felügyeli, és a sajt fajtájától függően néhány hét, de akár több hónap múlva, a legtökéletesebb állapotban kerül ki az érlelőből a korong. | #* Az érlelési folyamatot sajtmester felügyeli, és a sajt fajtájától függően néhány hét, de akár több hónap múlva, a legtökéletesebb állapotban kerül ki az érlelőből a korong. | ||
− | # | + | # Mennyi tej szükséges egy kg sajthoz? |
#* Ez a fajtától függ, de 7-10 l tejjel kell számolni. 90 kg emmental sajthoz 900 l tejre van szükség. | #* Ez a fajtától függ, de 7-10 l tejjel kell számolni. 90 kg emmental sajthoz 900 l tejre van szükség. | ||
#* Az emmental sajt az Alpokban készül, ahol a tehenek egész évben adnak tejet. Azért ilyen nagy egy sajtkorong, mert egyszerűbb volt a völgybe így legurítani, mint a tejet levinni. | #* Az emmental sajt az Alpokban készül, ahol a tehenek egész évben adnak tejet. Azért ilyen nagy egy sajtkorong, mert egyszerűbb volt a völgybe így legurítani, mint a tejet levinni. | ||
41. sor: | 41. sor: | ||
* T. Nagy Tamás sajtkereskedő | * T. Nagy Tamás sajtkereskedő | ||
* [http://vitaminbank.hu/sajt.php Sajt] | * [http://vitaminbank.hu/sajt.php Sajt] | ||
− | |||
− |