Flódni süteményt sütni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
6. sor: | 6. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
+ | * Egy 20*30 cm-es tepsihez: | ||
# A tészta hozzávalóit keverd össze jól gyúrható tésztává. Szedd szét öt egyenlő részre, majd nyújtsd ki formára. Süss elő ezek közül 3 tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsiben (a maradék 2 az alja és a teteje lesz a sütinek, amiket így nem kell elősütni), így jóval csökkented a sütemény sütési idejét. Egy-egy tésztalapnak elég öt perc a sütőben. | # A tészta hozzávalóit keverd össze jól gyúrható tésztává. Szedd szét öt egyenlő részre, majd nyújtsd ki formára. Süss elő ezek közül 3 tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsiben (a maradék 2 az alja és a teteje lesz a sütinek, amiket így nem kell elősütni), így jóval csökkented a sütemény sütési idejét. Egy-egy tésztalapnak elég öt perc a sütőben. | ||
# Amíg sülnek a tésztalapok, addig elkezdheted összeállítani a töltelékeket. A töltelékek összetevői ízlés és igény szerint változtathatóak. Cukor helyett használhatsz csupán mézet is. | # Amíg sülnek a tésztalapok, addig elkezdheted összeállítani a töltelékeket. A töltelékek összetevői ízlés és igény szerint változtathatóak. Cukor helyett használhatsz csupán mézet is. | ||
15. sor: | 16. sor: | ||
# Jöhet a finomságok halmozása. A különböző rétegeket próbáld ugyanolyan vastagságúra elkészíteni: először a mákos tölteléket borítsd rá és egyengesd el. Erre jöhet a második tésztaréteg és a betonsűrű szilvalekvár. Minden tésztaréteget szurkálj meg picit villával. A harmadik tésztára halmozd a diós emeletet, majd a negyedikre az almásat. Végül jöhet a legfelső tészta, amit kenj le tojással, így sül meg szép pirosra. | # Jöhet a finomságok halmozása. A különböző rétegeket próbáld ugyanolyan vastagságúra elkészíteni: először a mákos tölteléket borítsd rá és egyengesd el. Erre jöhet a második tésztaréteg és a betonsűrű szilvalekvár. Minden tésztaréteget szurkálj meg picit villával. A harmadik tésztára halmozd a diós emeletet, majd a negyedikre az almásat. Végül jöhet a legfelső tészta, amit kenj le tojással, így sül meg szép pirosra. | ||
# Ha elősütötted a középső rétegeket, akkor a süti sütési ideje lecsökken kb. 50 percre 170°-on. | # Ha elősütötted a középső rétegeket, akkor a süti sütési ideje lecsökken kb. 50 percre 170°-on. | ||
+ | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
24. sor: | 26. sor: | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | |||
* töltelékekhez: jó sűrű (házi) szilvalekvár, | * töltelékekhez: jó sűrű (házi) szilvalekvár, | ||
* mákoshoz: 25 dkg darált mák, 2 dkg méz, 10 dkg porcukor, 3 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 1,5 dl víz, citrom reszelt héja, esetleg vanília | * mákoshoz: 25 dkg darált mák, 2 dkg méz, 10 dkg porcukor, 3 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 1,5 dl víz, citrom reszelt héja, esetleg vanília | ||
* dióshoz: 20 dkg darált dió, 8 dkg porcukor, gyömbér, 1 ek méz, 4 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 1 db kezeletlen narancs héja és leve vagy 1 dl víz | * dióshoz: 20 dkg darált dió, 8 dkg porcukor, gyömbér, 1 ek méz, 4 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 1 db kezeletlen narancs héja és leve vagy 1 dl víz | ||
* almáshoz: 80 dkg alma, 2ek méz, fahéj, kevés zsemlemorzsa | * almáshoz: 80 dkg alma, 2ek méz, fahéj, kevés zsemlemorzsa | ||
− | * tésztához: 50 dkg liszt, | + | * tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor (ízlés szerint lehet mézzel is készíteni), 4 tojássárgája, 1 dl fehér bor, késhegynyi sütőpor, csipet só |
* sütőpapír | * sütőpapír | ||
+ | |||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
46. sor: | 48. sor: | ||
* [http://www.mindmegette.hu/flodni-az-ezerjo-sutemeny-48647 Flódni recept] | * [http://www.mindmegette.hu/flodni-az-ezerjo-sutemeny-48647 Flódni recept] | ||
* [http://www.lilafuge.blog.hu/2008/12/23/kozkivanatra_flodni Flódni] | * [http://www.lilafuge.blog.hu/2008/12/23/kozkivanatra_flodni Flódni] | ||
− | |||
− |