Washingtonia filifera magot csíráztatni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell Washingtonia filifera magot csíráztatni?

160322 washingtonia filifera.jpg

A Washingtonia filifera Észak-Amerika nyugati partvidékén őshonos pálmafaj. A növény nem igényel sem pálmaházat, sem trópusi környezetet, különleges körülmények megteremtése nélkül is szépen tud fejlődni. Ahhoz, hogy növényünk robosztus méreteket öltsön, és emlékeztessen a filmekből ismert kaliforniai naplementében kirajzolódó pálmaalakok csodás látványára, érdemes már magkorban odafigyelni a pálmanövény gondozására.

[szerkesztés] Lépések

  1. A magokat először 2-3 napig, 20-25 °C-os vízben áztatjuk, ez idő alatt érdemes egyszer vizet cserélni. Egyszerre 4-5 mag csíráztatása célszerű, ezt érdemes február-március környékére időzíteni. Pálmalétéből adódóan szereti a meleget, ez a kezdeti időszakban különösen fontos.
  2. Áztatást követően a megfelelő termőföld kiválasztása következik. A cél, hogy vízáteresztő, laza szerkezetű földbe vessük el a magokat. Kerti föld nem ajánlott az abban megbúvó baktériumok és élősködők miatt, mely megakadályozhatja a növény fejlődését.
  3. Ezután el kell döntenünk, hogy egybe, vagy külön poharakba ültetjük a beáztatott magokat. De melyik módszert érdemes alkalmazni?
    • Abban az esetben, ha a magokat egy helyre ültetjük (műanyag vázába vagy balkonládába), a csírázást követően szét kell ültetni a növényeket. Ilyenkor sérülhet a gyökérzet, vagy a csíráról letörhet a mag. Mivel kezdeti korban a magon, később pedig a gyökéren keresztül veszi fel a tápanyagot, ez veszélyes lehet a növény fejlődésének, életben maradásának szempontjából.
    • Ha a magokat külön ültetjük, érdemes 2 dl-es műanyag poharakban csíráztatni, melyek aljára kis lyukat vágunk. Ebben az esetben nem kerül sor szétültetésre, így biztosan nem sérül sem a gyökér, sem a mag.
  4. A magokat körülbelül 1 centiméteres mélységben kell elültetni, a mélység átmérőjük kétszeresének felel meg. Egybeültetés során hagyjunk a magok között 2-2 centimétert.
  5. Csíráztatás során figyeljünk a hőmérsékletre! A növény 25 °C-on fejlődik a legideálisabban, azonban arra ügyeljünk, hogy ne tartsuk 20 °C-tól hűvösebb helyiségben. Fontos, hogy a magot ne érje napfény, sötét helyen tároljuk.
  6. A magok nem szeretik sem a száraz, sem a vízben tocsogó földet, erre locsolásnál fokozottan ügyeljünk.
  7. Háromleveles korban kinövik a 2 dl-es poharakat, ekkor kerül sor az átültetésükre. Az ideális kaspó minimum 30 cm mély és 15 cm fenékátmérőjű. Laza szerkezetű földben tud gyökerük legmegfelelőbben fejlődni.

[szerkesztés] Tippek

  • A beáztatás során legalább egyszer cseréld ki a magok vizét!
  • Törekedj vízáteresztő, laza szerkezetű virágföld használatára, ajánlott a kókuszrosttal, tőzeggel kevert föld.
  • Locsolásnál ügyeljünk a megfelelő vízmennyiségre: ne legyen eláztatva, kiszáradva a föld.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 2 dl-es műanyagpoharak az áztatáshoz, csíráztatáshoz
  • tápanyagban gazdag virágföld
  • 30 cm mély és 15 cm fenékátmérőjű kaspó a későbbi átültetéshez

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Kerti föld használatát kerüljük, az abban található baktériumok és élősködők miatt, melyek árthatnak a növény fejlődésének.
  • Érdemes külön ültetni, így a későbbi elkülönítés során nem sérül sem a gyökér, sem a mag.
  • A pálmapalántát ne tegyük ki tűző napnak a nyári hőségben, megéghetnek a levelei.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lorataylor