Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

WC-t választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell WC-t választani?

Wc-kivalasztas-hogyan-kell-2019.jpg
WC-t választani nem is olyan egyszerű, hiszen mikor konkrét döntésre kerül sor, számos választási lehetőség adódik. A külcsín mellett technikai paramétereket is számba kell venned ahhoz, hogy a számodra optimális döntést hozhasd. Friss cikkünkben most ezeket vesszük sorra a különleges extrákról sem megfeledkezve.

[szerkesztés] Lépések

 1. A design: Habár a WC alapvetően egy funkcionális eszköz, színe, formája nagymértékben hozzájárul otthonod kinézetéhez. A szanitergyártók, illetve szakáruházak kínálatában ma már nagyon sokféle lehetőség adódik, érdemes ügyelned arra, hogy az adott helyiségbe szánt eszköz a már ott található berendezésekkel és kiegészítőkkel minél jobban harmonizáljon.
 2. Az elvezetés és a rögzítés: Attól függően, hogy a szennyvízelvezető cső a falon vagy a padlózatban helyezkedik el, hátsó, illetve alsó kifolyású WC-t kell beszerezned. Általában eza WC rögzítésmódját is befolyásolja. A padlóra fixált WC-kkel szemben ma már sokkal gyakoribb megoldás a falra rögzített változat. Ez utóbbi esetében a berendezéshez szükség van egy falba építhető keretre is.
 3. Az öblítés fajtája: Öblítés szempontjából alapvetően két fő típus létezik. A lapos vagy más néven síköblítésű változat esetében a víz egy vízszintes peremen keresztül folyik le, míg a mélyöblítésű WC-knél a víz a ferde falon jut el a lefolyó részbe. Mindkettőnek van előnye és hátránya, de higiéniai szempontokból, azonnali szagzáró funkcióját tekintve a mélyöblítésű tűnhet jobb választásnak, mely a gyártók kínálatában is jobban elterjedt.
 4. Öblítőperem nélküli WC: Az öblítés fajtája kapcsán már ejtettünk szót a lapos és mélyöblítésű megoldásokról. Egy külön kategóriát képeznek az öblítőperem nélküli csészék (ezek jellemzőek mélyöblítésűek is), melyeket igazán könnyű tisztítani, ráadásul a különböző bacilusok így nem ülnek meg és nem szaporodnak el a perem alatt.
 5. Az öblítőtartály típusa, illetve elhelyezése: Az öblítőtartály lehet falba beépített vagy falra szerelt. Utóbbi megoldás kapcsán több lehetőség is adódik arra, hová is kerüljön pontosan a tartály. Régebben a viszonylag magasra szerelt változatok voltak jellemzőek, míg manapság a WC mögötti elhelyezés a gyakoribb. A falba épített változat előnye, hogy a tartály egyáltalán nem látható.
 6. Ülőke és tető: A csészéhez színében, anyagában passzoló tető, illetve ülőke a legtöbb esetben része a kinézett WC-szettnek. Ha nem, akkor ügyelj arra, hogy a zsanérok fémből legyenek, ezek tartós megoldást kínálnak az eszköz „zárására”. Anyagukat tekintve a legolcsóbbak a műanyag változatok, míg az esztétikusabb megoldást a porcelán, illetve fa változatok jelentik. Ez utóbbiak esetében kiemelten fontos a megfelelő felületi kezelés, mellyel a tartósság biztosítható.
 7. Takarékosság: A WC kiválasztása során nem árt arra is figyelned, hogy az öblítés a lehető legtakarékosabb módon történjen. A kettős öblítőrendszer, illetve az állítható öblítésű tartály olyan funkciókat takarnak, melyek segítségével jelentősen csökkenthető a vízhasználat.

[szerkesztés] Tippek

 • A szettben kapható WC-k általában minden kiegészítőt tartalmaznak, melyek könnyű és gyors szerelést biztosítanak úgy, hogy a részegységek – pl. kagyló, tartály, ülőke - is harmonizálnak.
 • A süllyesztett WC-tartály, illetve a falra szerelt WC az előfalas vagy válaszfalba történő beszereléssel jelentősen elősegíti a fürdőszoba tisztán tartását.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szakember
 • WC beépítéséhez szükséges eszközök és anyagok
 • Megfelelő WC, illetve kiegészítőként ülőke
 • Egyéb kiegészítők (pumpa, kefe, illatosító)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Falra szerelt WC esetében rendkívül fontos a megfelelő teherbírás, amit a tartószerkezet paraméterei határoznak meg, de a falvastagság is befolyásoló tényező. Ha ilyen WC beszerzésén gondolkodsz, mindenképpen kérd ki a szakember véleményét, tanácsát.
 • Ha WC-re mész, ne vidd magaddal a mobilod. Egy kutatás szerint nagy esélye van, hogy beleejted, ráadásul nem feltétlenül higiénikus oda vinni egy olyan eszközt, amit a szádhoz tartva használsz.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell