Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Védekezni az őszi megfázás ellen

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Védekezni az őszi megfázás ellen?

Az őszi és kora téli nedves, csapadékos hónapok különösen kedveznek a baktériumok terjedésének, emiatt megnövekszik a meghűléses betegségek kockázata. Kortól és nemtől függetlenül bárki megbetegedhet, kellő felkészüléssel és odafigyeléssel azonban jelentősen javíthatjuk az esélyeinket a megfázás elkerülésére. Számos otthoni praktika segítségével készíthetjük fel az immunrendszerünket erre az időszakra.


[szerkesztés] Lépések

  1. Fogyassz elegendő természetes C-vitamint! Az immunrendszer erősítésének zászlós hajója a C-vitamin. A járványok idején érdemes jelentősebb mennyiséget fogyasztanunk. A paprika, a kivi, a citrusfélék és a bogyós gyümölcsök jelentős mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, ezek rendszeres fogyasztása elegendőnek bizonyulhat az immunrendszer erősítéséhez, ilyenkor nincs szükség szintetikus készítmény fogyasztására.
  2. Figyelj a cink bevitelre! Cink nélkül sincs megfelelően működő immunrendszer, ezért ennek az esszenciális nyomelemnek a fogyasztását is biztosítanunk kell. A húsok, a hal és a tökmag kiváló forrás.
  3. Fogyassz tudatosan béta-karotint! A megfázás elleni védekezésben az A-vitamin is jelentős szerepet játszik. Ennek bevitelét béta-karotinnal biztosíthatjuk, ami az A-vitamin provitaminja. Megtalálható a sárgarépában, sütőtökben, a sárga gyümölcsökben és zöldségekben, de a tojássárgájában is. Az A-vitamin elősegíti az orr és a torok nyálkahártyájának védelmét.
  4. Barátkozz meg a fokhagymával! A népi gyógyászat elmaradhatatlan kelléke a fokhagyma. Noha az íze és a szaga sokak számára visszataszító, a benne található hatóanyagoknak köszönhetően a megfázás elleni védekezés egyik nélkülözhetetlen tartozéka.
  5. Használd ki a méz 70 fiziológiai- és gyógyhatású anyagát! A fokhagyma mellett a méz is kiváló hatással rendelkezik. Elsősorban a torokfájás esetén alkalmazzuk, hiszen a benne található antibakteriális anyagok kiválóan fertőtlenítik a torkot. A méz számos egyéb jótékony hatással is rendelkezik.
  6. Tarts otthon étcsokoládét! Talán az étcsokoládé nevezhető a megfázás elleni legfinomabb gyógyszernek, ugyanis jelentős mennyiségben tartalmaz teobromin, ami hatékonyan blokkolja a köhögést kiváltó érzőidegeket, ennek köszönhetően pedig köhögéscsillapító hatással bír.
  7. Csillapítsd a fájdalmat csilivel! Utolsóként pedig megemlítjük a csilit, amely kapszaicin tartalmának köszönhetően hatékony fájdalomcsillapító szerként működik.


[szerkesztés] Tippek

  • Ha irtózol a fokhagyma ízétől, rejtsd salátába! Ha ez sem jó megoldás, válaszd a patikákban kapható készítményeket!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Paprika, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, sütőtök, hús, tökmag, méz, étcsokoládé, fokhagyma és három hét.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Általános vélekedés szerint a megfázásos betegségek hatékony ellenszere a házi pálinka. Noha torokfertőtlenítő hatása vitathatatlan, azt is tudni kell, hogy az alkohol elvonja a vizet a szervezetünktől, ami miatt ebben az időszakban különösen károsan hat a szervezetünkre.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások