Tofut elkészíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell tofut elkészíteni?

Tofu.jpg

A szójababból készült tofu ízletes és tápláló helyettesítője lehet a húsoknak. Kínai eredetű, de a japán, koreai és délkelet-ázsiai konyha is előszeretettel használja. Jól állnak neki a fűszerek, változatos módon, egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni. A vegák, vegetáriánusok hús, gyakran túró és tojás helyett is fogyasztják. Azoknak is tökéletes választás, akik időnként beiktatnak egy-egy húsmentes napot.


[szerkesztés] Lépések

  1. Ismerkedj a tofuval: sokféle ételként el lehet készíteni, mint különböző saláták, rántotta, zöldséges tofu, sült tofu, pirított tofu különböző köretekkel, tésztával, zöldségekkel, szaftosan, öntetekkel, levesbetétként, töltelékként, süteménybe. Hagyományosabb ízekkel, de egzotikusan is lehet fűszerezni. Meríts ihletet akár az ázsiai ételekből.
  2. Készítsd elő a tofut:
    • Préseld: a Magyarországon kapható tofukat általában kevés lébe csomagolva, téglaformába préselve lehet megvásárolni. Tedd egy tányérra, papírtörlővel töröld át kicsit, a tenyereddel finoman nyomkodd ki belőle a vizet.
    • Pácold: nem szükségszerű, de nagyon finommá teheti a pácolás. Mivel a szója önmagában kissé jellegtelen ízű, túrós állagú étel, ezért ízlés szerint, sokszínűen lehet pácolni. Főleg a szójás, citromos, ecetes pác áll neki jól. Emellett tegyél hozzá különböző fűszereket, szezámmagot, fokhagymát.
  3. Válassz az elkészítési módok közül: pirítás, olajban sütés, sütőben sütés.
  4. Pirítás:
    • Hevítsd fel az étolajat.
    • Formázd olyanra a tofudat, ahogyan el szeretnéd fogyasztani: kockázd fel, vágd félbe vagy csak túrd szét egy fakanállal.
    • Öntsd a serpenyőbe a tofut, ami kevergetés mellett néhány perc alatt megpirul.
  5. Olajban sütés: ropogós tofu tálalásához, bő, forró olajban süsd ki pár perc alatt a feldarabolt tofut. Előtte keményítőben megforgathatod, úgy még ropogósabb lesz a végeredmény.
  6. Sütőben sütés: tedd sütőpapírra a kis olajjal meghintett vagy pácolt, félbe vágott vagy kockázott tofudarabokat, majd tedd a sütőbe és 180-200 fokon kb. fél óra alatt süsd meg. Közben forgasd meg egyszer a darabokat.
  7. Illeszd a menübe: akár mint fő elem, de köretként is megállja a helyét.


[szerkesztés] Tippek

  • Lehet kapni füstölt tofut is, melynek különlegesen finom íze van.
  • A tojásból készült rántottát mind ízben, mind állagban jól helyettesíti a fakanállal széttördelt, olajon lepirított tofu. Gyorsan elkészül.
  • Ha sütőben sütöd, tegyél mellé néhány zöldséget is sülni.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • tofu, fűszerek, étolaj


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Mindenképpen ízesítsd, fűszerezd bátran, különben kissé jellegtelen, íztelen marad a tofu.
  • Sütést követően csak pépesítéssel tudsz krémszerű állagot elérni vele.
  • A bő olajban sütés kevésbé egészséges és több kalóriát tartalmazó módja a tofu elkészítésének.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó