Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Testalkatunkhoz igazodó télikabátot választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell testalkatunkhoz igazodó télikabátot választani?

szemes_nora
Télen nem árt melegen felöltöznünk, ám nem mindegy, hogy milyen kabátot viselünk. A hideg elleni védelem szempontjából a béleltsége, az előnyös megjelenés szempontjából viszont a fazonja a meghatározó. Érdemes testalkatunkhoz igazodó télikabát választanunk, hiszen egy valóban hozzánk illő darabban testünk-lelkünk jobban érezheti magát a fagyos napokon is. Ahhoz viszont, hogy testalkatunkra szabott télikabátot tudjunk vásárolni, ismernünk kell az alkatunkat. A testalkat a váll, a derék és a csípő, tágabb értelemben a váll, a mell, a derék, a csípő és a comb egymáshoz viszonyított arányát jelenti. Mi magunk, vagy akár egy külső szemlélő, például egy szakértő segítségével felmérhetjük, hogy milyen a testalkatunk, és ha már tisztában vagyunk adottságainkkal, tulajdonképpen előnyeinkkel és hátrányainkkal, akkor könnyebben tudunk megfelelő szabású télikabátot választani.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Homokóra alkat

 • A homokóra alkatnak nagyobb mellei, hasonló szélességű válla és csípője, vékony és rövid dereka, kerekebb feneke és erőteljesebb combjai vannak.
 • Ezt a testalakot nagyon jól ki lehet hangsúlyozni egy karcsúsított, esetleg deréknál övvel összekötött, A-vonalú, tehát kifelé bővülő, térdig érő kabáttal. A látványt tovább lehet fokozni válltöméssel és kihajtott széles gallérokkal.
 • Egy alaktalan, bő fazonú télikabát (ami olyan, mintha egy nagy pokrócot terítettünk volna magunkra) viszont nem áll jól az ilyen típusnak, mert teljesen elveszik benne, és formátlan megjelenést kölcsönöz neki.
 • A karcsúsított, kifelé bővülő kabát nemcsak a homokóra testalkatúaknak, hanem szinte minden nőnek jól áll, ugyanis annak is homokóra alkatot csinál, akinek valójában nem ilyen az alkata. Ez alól kivételt jelentenek a fiús alkatú hölgyek.

[szerkesztés] Körte alkat

 • A körte alkatnak vékony, lapos felsőteste, szélesebb csípője, erősebb feneke és vastagabb combjai vannak.
 • Ilyen alkatnál vagy a felső- vagy az alsó testhez érdemes igazítani a kabát fazonját. A vékony felsőtest miatt jól állhatnak neki a dupla gombolású, a széles gallérú és a válltöméses kabátok, az alsótestet figyelembe véve pedig a hosszított, legalább a fenék közepéig érő, derékban karcsúsított A-vonalú vagy harangszabású kabát lehet számára az előnyös megoldás.
 • A szélesebb csípő és a nagyobb fenék miatt viszont kerülnie kell a rövid, fenék fölé érő darabokat, hiszen ezek pont a takarnivaló részekre vonzzák a figyelmet.

[szerkesztés] Alma alkat

 • Az alma alkatnak a dereka és a válla széles, nagyobbak a mellei és hasban is erős, viszont csípője keskeny, combjai vékonyak, formásak.
 • Az ilyen típusnak azok a kabátok állnak jól, amelyek hosszítják a felsőtestét, tehát például a V-kivágású, finoman a testet követő, hosszabb szabásúak.
 • Kabátfazon tekintetében kerülnie kell a karcsúsítottakat és a pufi kabátokat, amelyek tovább erősítenék az egyébként is erős felsőtestet.

[szerkesztés] Fiús alkat

 • A fiús alkat általában vékony és szögletes, azaz vállának, derekának és csípőjének a mérete nem hangsúlyos, ezek egyforma szélesek. Felsőteste és feneke lapos, combjai pedig vékonyak.
 • Sovány alkata miatt többféle fazon is jól áll neki, főként a test vonalát követő darabok. Azonban az alaktalan télikabátok is előnyösek lehetnek számára, hiszen ezeket kifejezetten vékony alkatúaknak tervezték.
 • Ügyelnie kell arra, hogy szögletes testformáját ne hangsúlyozza ki, továbbá a karcsúsított kabátok sem minden esetben állnak neki jól.

[szerkesztés] Tippek

 • Milyen(ek) az alaptélikabát(ok)? Ha csak egy télikabátot tudunk magunknak vásárolni, akkor azt gondoljuk át, hogy életmódunkhoz milyen típusú lenne a legideálisabb. Célszerű azonban egy elegáns szövetkabátot és egy sportosabb pufi dzsekit beszereznünk, így felkészültnek tekinthetjük magunkat a különböző alkalmakra, mármint ami a télikabátokat illeti.
 • Hosszú vagy rövid? Ha gyakran hordunk szoknyát, akkor érdemes fenék fölé vagy térdig érő fazont választani, ugyanis ezek hossza jól el tudja takarni az általában mini-, illetve térdig érő téli szoknyákat. Természetesen a szoknya fazonja is befolyásolhatja azt, hogy milyen hosszúságú télikabát választunk. Például egy térdig érő, A-vonalú szoknyát nem takarna el egy combközépig érő kabát, a látvány kevésbé lenne esztétikus.
 • Milyen színű? Ehhez azt kell megfontolnunk, hogy ha egy télikabátunk van, akkor annak színe passzoljon egyéniségünkhöz, a mindennapos öltözékünkhöz, lehetőleg mindenhez fel tudjuk venni. Ha pedig több télikabátunk is van, akkor bátran játszhatunk a színekkel, nem kötelezőek a télen megszokott sötét színek. Továbbá kabátunk színét, legyen az sötétebb vagy világosabb, egy vidám, élénkebb színű sállal is feldobhatjuk.
 • Milyen a meleg télikabát? Sokaknak gondot okoz, hogy nem tudnak egyszerre elegánsan és melegen felöltözni, ugyanis az elegánsnak számító szövetkabátok vékonyak, a meleg pufi dzsekik viszont nem elegánsak. Egyedi megoldás lehet a problémára, ha egy számmal nagyobb méretű szövetkabátot veszünk, és ebbe tetetünk meleg bélést, vagy a kabát alá mindig veszünk plusz rétegként egy kötött kardigánt.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • testalkatunk ismerete
 • pénz a vásárláshoz
 • idő és türelem a próbákhoz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A télikabát fazonja a legfontosabb!
 • Ha csak egy télikabátot tudunk vásárolni, akkor az olyan legyen, amely mind stílusában, mind praktikumában megfelel életmódunknak!
 • Ha szövetkabátot vásárolunk, akkor nézzük meg az anyagösszetételét! Nem mindegy ugyanis, hogy például poliészterből vagy kasmírból készült. Egy műszálas szövetkabát jóval hidegebb, mint például egy gyapjúból készült darab.
 • Vigyázzunk a hosszú, bokáig érő kabátokkal, mert ezek optikailag összenyomják a testet!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Szemes Nóra