Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Térkő lerakásakor tartani a rétegrendet

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell térkő lerakásakor tartani a rétegrendet?

Hogyan-kell-terko-lerakasakor-tartani-a-retegrendet.jpg
A térkő lerakása nem ördöngösség, igazából bárki által elvégezhető, csak a megfelelő anyagokra és néhány szerszámra van szükség, no és persze arra, hogy figyelj a rétegrendre. De vajon mi is az? Olvasd el cikkünket és máris megtudod.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mi is az a rétegrend? A térkő lerakása során más-más anyagokat használva biztosíthatod a térkő megfelelő teherbírását, a vízelvezetést, s végül a felület esztétikus, ugyanakkor statikai szempontból is kifogástalan burkolását.
 2. A rétegek ”felvitele” előtt szükséged lesz a megfelelő méretű alapra, illetve a föld tömörítésére is (nedves, sáros, tömörítetlen talajon térkövet lerakni nem célszerű).
 3. Kezdd a hordozóréteggel! A hordozóréteg szerepe, hogy elvezesse a csapadékot a talajba. Anyaga többnyire sóder, esetleg murva. A tömörítés itt is fontos, mégpedig azért, mert így kerülhető el a térkő süllyedése. A hordozóréteg általában 20-30 cm vastagságú, érdemes több körben lerakni, és rétegenként jól összetömöríteni, így biztosan tartós lesz. A hordozóréteget úgy kell leraknod, hogy legalább 2%-os (2 cm / 1 m) lejtése legyen a területnek, ez a megfelelő vízelvezetés miatt fontos. Ehhez verj le rudakat a kikövezendő terület mellé, és feszíts ki vezetőzsinórokat, mindezt úgy, hogy maga a zsinór is lejtsen legalább 2 centit méterenként.
 4. Jöhet a második réteg, az apró szemű homok, melynek szükséges rétegvastagsága kb. 5 cm. Természetesen ezt is tömörítsd le, enyhe locsolással az esetleges lyukak is eltüntethetők. Ezután egy léccel simítsd le egyenletesre, és a felesleget tüntesd el. Itt is tartsd a 2%-os lejtést!
 5. A harmadik és utolsó réteg maga a térkő. Itt a későbbi fugázás okán érdemes 2-3 mm helyet hagyni a térkövek között. A térköveket gumikalapáccsal ütögesd a helyére. Időnként ellenőrizd, hogy az első sorral tökéletesen párhuzamosak-e a később lerakott sorok. Sok gyártó kínálatában félkövek és kezdőkövek is elérhetők, ez a csúsztatott elrendezés okán szükséges.
 6. A megfelelő rétegek lerakása után már csak a fugázás, illetve a vibrálás van hátra (ez utóbbi talán az egyetlen munkafázis, ahol különleges eszközre, a lapvibrátorra van szükség, mely gondoskodik a végső tömörítésről).

[szerkesztés] Tippek

 • A megfelelő térkő kiválasztása során nem csak esztétikai szempontok a döntőek, a várható terhelés pl. meghatározza, hogy milyen minimum vastagságot érdemes alkalmazni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • ásó
 • lapát a tömörítéshez
 • vízmérték
 • zsinór
 • egy hosszú léc a lesimításhoz
 • gumikalapács
 • térkőroppantó, nagy sarokcsiszoló , ha esetleg vágni kell a követ
 • lapvibrátor

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A rétegek lerakása során kiemelt figyelmet fordíts a 2 százalékos lejtéstartására, ennek hiányában a víz nem folyik le, és télen befolyva, megfagyva átalakítja a simára rakott felületet.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell