Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Szoláriumozni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell szoláriumozni?

Solarium.jpg

Ha nem szeretnél hófehér bőrrel nekiindulni a nyárnak vagy tartani szeretnéd a színed télen is, akkor irány a szolárium. De ahhoz, hogy kíméletes módon tudj barnulni, szükséges pár tanácsot betartani.

[szerkesztés] Lépések

A kíméletes szoláriumozás feltételei:

 1. Fokozatosság elve. Bármilyen bőrtípusba tartozol, először csak rövid időre fizess be a szoláriumba: 3-6 percre. Így a bőrödnek van ideje reagálni az UV-fényre, és barnulni fogsz leégés helyett. Ahogy barnul a bőröd, úgy pár perccel emelhetsz az időtartamon (kb. 2 perceket).
 2. Vizsgáld meg, milyen bőrtípusba tartozol.
  • Ha hófehér bőrű, kék szemű vagy, vörösesszőke hajjal, esetleg szeplőkkel, aki hajlamos a leégésre: elég a legkisebb időintervallumot választanod szoláriumozáshoz, ami kb. 3 perc.
  • Ha világos a bőröd, kék vagy zöld a szemed, illetve szőke a hajad, és gyakran leégsz, nehezen barnulsz, akkor 3-6 perccel indíthatod az első alkalmakat.
  • Ha normál, világosbarna bőr jellemző rád, barna szem és világosbarna-barna haj, akkor 3-9 perc között vállalhatod a szoláriumozást.
  • Kreol bőrűként, barna szeműként és sötét hajúként 6-15 percet is szoláriumozhatsz.
 3. Vedd szemügyre az anyajegyeidet. A bőrből kiemelkedő anyajegyeket UV szűrős krémmel kend be. Ha gyakran napozol vagy szoláriumozol, akkor ajánlott gyakran ellenőrizni őket, hogy nem-e találsz rajtuk valamilyen elváltozást. Ha igen, mutasd meg bőrgyógyásznak. Illetve ha viszketnek, akkor inkább kerüld a napozást/szoláriumozást.
 4. Használj fényvédő krémet!
 5. Ne vidd túlzásba a szoláriumozást! Figyeld a bőröd reakcióit. A túlbarnított bőr látványa amúgy sem szép, ezért csak mértékkel! Heti egyszeri alkalom bőven elég.
 6. Megfelelő hidratáltság mind a bőrödnek, mind a szervezetednek. Igyál sok vizet (naponta legalább 2-2,5 litert), valamint szolárium után kend be magad hidratáló krémmel.
 7. Használj védőszemüveget. Ha UV-szűrős kontaktlencsét hordasz akkor nem fontos, egyébként tegyél fel a szemed érdekében. Szoláriumokban ezt ki szokták készíteni a fülke mellé.
 8. Barnulást segítő, a bőr védelmét fokozó ételek fogyasztása, illetve A, E, C vitaminok bevitele. Többek között rengeteg gyümölcs, zöldség fogyasztása, például a sárgarépa (béta-karotin tartalma miatt), a sárgadinnye, a sütőtök híresen hatékony bőrvédő hatású és barnulást segítő ételek.


[szerkesztés] Tippek

 • Higiénikusabb állószoláriumba menni, mivel ott kevesebb bőrfelületed érintkezik a géppel, mint fekvőszoláriumban.
 • Ha a nehezen barnulók közé tartozol, akkor olyan napokon menj szoláriumba, amikor másnap nincs fontos jelenésed valahol.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • szoláriumozáshoz ajánlott kozmetikumok
 • védőszemüveg
 • A, E, C vitaminok, béta-karotin
 • folyadékpótlás


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A barnulást nem lehet siettetni, ezért legyél türelemmel, különben könnyen leéghetsz. Leégett bőrrel tilos napozni/szoláriumozni. Ha mégis leégtél, akkor várd meg, míg a bőröd regenerálódik, már nem piros és nem hámlik. Ezt követően újra csak a legkevesebb percre fizess be a fokozatosság elvét tartva szem előtt.
 • 18 év alatt még kerülendő a szoláriumozás.
 • Szoláriumozás előtt mosd le a sminkedet.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk