Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Szeletelni a görögdinnyét

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell szeletelni a görögdinnyét?

Dinnye-szeleteles-1.jpg

Egy méretes görögdinnye felszeletelése nem egyszerű feladat – főleg, ha nem akarod közben az egész konyhát összemaszatolni a kifolyó lével. Máskor viszont erre is hajlandó az ember annak érdekében, hogy mutatós, egyforma darabokat tálalhasson. Az alábbi cikkben több módszert is ajánlunk, amelyek között biztos megtalálod az alkalomhoz és a kézügyességedhez illőt.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Hosszú, vékony szeletek

Dinnye-szeleteles-csikok.jpg
 1. Vágd félbe az egész dinnyét: szúrd a kést a közepébe, majd mozgasd lefelé a kést. Fordíts a dinnyén, és vágd tovább, amíg körbe nem érsz. Mindegy, hogy keresztben vagy hosszában ejted a vágást, úgy csináld, ahogy jobban kézre esik.
 2. A fél dinnyét fordítsd a vágott felével lefelé, így stabilabban áll. Ezután egyszerűen vágd fel párhuzamos csíkok mentén. Próbálj törekedni arra, hogy a dinnye egyben maradjon, a szeletek ne dőljenek el.
 3. Fordíts el a szeletekre vágott dinnyét, és az előző vágásokra merőlegesen is vagdosd be.
 4. Ha kiveszel egy darabot az így felszeletelt dinnyéből, akkor négyzet alapú, hosszúkás formát kapsz, amely szinte csak gyümölcshúsból áll – mint annak idején a lékelt dinnyéből kapott kóstoló.

[szerkesztés] Háromszögek

Dinnye-szeleteles-haromszog.jpg
 1. Az előzőekhez hasonlóan vágd félbe a dinnyét.
 2. A fél dinnyét fordítsd a vágott élével lefelé (így stabilabban áll), majd vágd keresztbe, hogy negyed dinnyéket kapj. Ha nagyon nagy volt a dinnye, ezeket is kettévághatod.
 3. Ezután válaszd el a héjától a gyümölcshúst: a „saroknál” kezdd el vezetni a kést, és haladj a héj mentén, amíg átérsz a másik sarokhoz. Fordítsd meg a dinnyét, és vágd el a másik oldalát is. Ha esetleg nem sikerült teljes egészében átvágni a dinnyét, ismételd meg a műveletet úgy, hogy mélyebbre nyomod a kést.
 4. Már csak annyi dolgod maradt, hogy függőlegesen szeletekre vágod a negyed vagy nyolcad dinnye húsát – szép, egyforma háromszögeket fogsz kapni.
 5. A negyed vagy nyolcad dinnyét anélkül is felszeletelheted, hogy levágnád a héját, így is mutatós lesz. Ha esetleg szélesebb háromszögeket kapsz, az alsó sarkokat vágd le ferdén, így könnyebb harapni.

[szerkesztés] Kockák

Dinnye-szeleteles-kocka.jpg
 1. Itt is azzal kell kezdeni, hogy félbe, majd negyedbe vágod a dinnyét.
 2. Ezután tartsd úgy a kést, hogy párhuzamos legyen a negyed dinnye tőled távolabb eső lapjával. Így szúrd a kést a gyümölcshúsba, és vágd végig szélesebb csíkokra.
 3. Fordítsd meg a dinnyét, és a másik oldalon is ugyanígy vágd be a gyümölcshúst.
 4. Ezután függőlegesen vágd csíkokra.
 5. Végül vágd körbe a gyümölcshúst a héj mentén, hogy elválaszd a kockákat.

[szerkesztés] Tippek

 • Mielőtt a fél dinnyét elkezded berácsozni, hogy hosszú és vékony szeleteket kapj, éles késsel vagdosd le körben a héját, hogy egy kevés fehér rész se maradjon rajta. Ezután rácsozd be, majd boríts rá egy akkora tálat, amibe belefér a fél dinnye. Nyúlj a vágódeszka alá, szorítsd a tálhoz, majd fordítsd fel – így az összes megtisztított dinnyeszelet szép rendben a tálba kerül. Ezután csak annyi a dolgod, hogy hurkapálcákat szúrsz a vékony szeletekbe, amivel bárki kiemelhet egy darabot.
 • A kereskedelemben kaphatók kifejezetten dinnyeszeletelő eszközök. Az alábbi videóban kettőt is teszteltek – érdemes vásárlás előtt átgondolni, hogy valóban szükség van-e rájuk.
 • Vékony dinnyeszeletekből süteménykiszúróval változatos formákat vághatsz ki, amelyekkel például koktélokat díszíthetsz.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Egész dinnye
 • Éles kés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindig úgy fogd a dinnyét, illetve a kést, hogy ha véletlenül megszalad a penge, akkor se okozzon sérülést!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki