Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Szörpöt készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell szörpöt készíteni?

Szorp-keszitese.jpg
Az otthoni az igazi – ez bizony a szörpre különösen igaz. A bolti túlédesített löttyök nem vehetik fel a versenyt az általunk készített szörppel, míg a piacokon gyakran kapható, házi készítésű szörpök az árukkal verhetik ki a biztosítékot. Nincs mit tenni, ha nem méregdrágán, mégis finom szörpöt szeretnénk, magunknak kell elkészíteni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Válasszuk ki a gyümölcsöt, amiből szörpöt szeretnénk készíteni. Az ízlés dolga, hogy ki milyen szörpöt szeret. De az is igaz, hogy időnként nem árt új ízekkel sem kísérletezni. Készíthetünk hagyományosabb szörpöket málnából, eperből, narancsból, meggyből, ribizliből, szőlőből vagy kiviből, de olyan különlegességeket is érdemes kipróbálni, mint a bodza- vagy a pitypangszörp. Utóbbiakhoz a virágokat használjuk fel. A gyümölcsök esetében nagyon fontos, hogy szép érett, de ne erjedő gyümölcsöket használjunk.
 2. Sterilizáljuk az üvegeket, amibe a szörpöt fogjuk tölteni. Ehhez alaposan mossuk el, és öblítsük le őket, majd vízben forraljuk 15-25 percig. Ne törölgessük el, csak hagyjuk lecsepegni. Fertőtlenítőszerként spricceljük be ezüst-kolloiddal. Ha megfelelően tartósítottuk, a gyümölcsök magas cukortartalmának köszönhetően nem is lesz szükségünk tartósítószerre. Ha nagyon biztosra akarunk menni, s nem bánjuk a tartósítószert, akkor a boltokban találunk befőző- és tartósítószereket, melyeket a csomagoláson feltüntetett módon használjunk.
 3. Döntsük el, milyen módszerrel szeretnénk elkészíteni a szörpöt!

[szerkesztés] Nyers szörp

 1. Egy kg gyümölcsöt daráljunk le vagy turmixoljunk jól össze. Ha nem szeretnénk a magokat benne hagyni, szűrjük le!
 2. Adjunk hozzá felforralt, majd lehűtött vizet (0,5-0,7 l)!
 3. Keverjük össze 20-40 dkg nádcukorral vagy mézzel! Használhatunk hagyományos kristálycukrot is, a méz és a nádcukor azonban jóval egészségesebb.
 4. Hűvös helyen hagyjuk egy napot pihenni! Másnap töltsük bele az üvegekbe, és celofánnal fedjük be. Azt is csinálhatjuk, hogy két nedves celofán közé teszünk tartósítószert, és így tartósítjuk…

[szerkesztés] Főzött szörp

 1. Egy kg gyümölcsöt aprítsunk fel, és fél liter vízzel néhány percig főzzük.
 2. Egy ritka szövésű vászonkendőn át csöpögtessük le.
 3. Adjunk hozzá fél citrom levét, és 60 dkg nádcukorral vagy mézzel keverjük el, s forraljuk fel!
 4. Szedjük le a habját, és még forrón öntsük a fertőtlenített üvegekbe.
 5. Zárjuk le az üvegeket, és 5 percre fordítsuk fejjel lefelé. Szárazdunsztba nem szükséges tenni. Kb. fél évig eláll, de felbontás után tegyük hűtőbe.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • gyümölcs
 • jól zárható üvegek
 • lábas
 • gyümölcsdaráló, turmixgép,
 • ritka szövésű vászonkendő
 • az adott recepthez szükséges hozzávalók

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Felbontás után tegyük a szörpöt hűtőbe!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag