Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Splitklímát választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell splitklímát választani?

Hogyan-kell-splitklimat-valasztani.jpg
Manapság a splitklíma az egyik legjobb és legelterjedtebb megoldás egy helyiség lehűtésére. A kültéri és beltéri egységből álló megoldás fő előnyei közé tartozik a gazdaságos és csendes működés, hiszen a zaj a kültéri egységgel együtt „ki van zárva”. Nézzük, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a splitklíma kiválasztása során.

[szerkesztés] Lépések

 1. Teljesítmény: A splitklíma teljesítményét kW-ban adják meg. Az, hogy pontosan hány kW-nyi teljesítményre van szükség, függ a lehűteni kívánt helyiség vagy helyiségek légköbméterben megadott méretétől, az ablakok számától, illetve a szigetelés jellegétől. Alapvetően itt egy bonyolult számításról van szó, így a konkrét termék kiválasztása során mindenképpen konzultálj szakemberrel. Ökölszabályként 1 légköbméter (m3) megfelelő hőfokra történő lehűtéséhez 30 wattnyi teljesítmény szükséges, tehát egy 5x5x3 méteres szoba esetében ez azt jelenti, hogy a splitklímának kb. 2,2 kW-ot kell tudnia.
 2. Egy vagy több klíma: Nagyobb vagy összetett tereknél ne is próbáld meg egy készülékkel megoldani a problémát, mert lehet, hogy valahol nagyon hideg lesz, míg a szoba egy másik szegletébe meg egyáltalán nem jut el a hűvös fuvallat.
 3. Zajszint: Habár a splitklíma más megoldásokhoz képest csöndesebb üzemű, érdemes a zajszintet is figyelembe venni.
 4. Egyéb kényelmi szolgáltatások: A megfelelő splitklíma kiválasztása során érdemes arra is odafigyelned, hogy milyen extrákat tud az eszköz a konkurensekhez képest. Sötétíthető-e a kijelző, ami például jól jön a hálószobában alváskor, van-e időzítő funkció, illetve csendes üzemmód? Ezek mind olyan szolgáltatások, melyek még komfortosabbá tehetik a mindennapi használatot.

[szerkesztés] Tippek

 • Csak olyan klímaszerelővel telepíttesd a gépet, aki szerepel az NKVH adatbázisában (lásd még a figyelmeztetések részt). Ma már a szakáruházak között akad olyan, mely ilyen szerelőkkel dolgozik, így azonnal gondoskodni tud a megvásárolni kívánt klíma szakszerű beszereléséről.
 • A klíma beszerelése után ne feledkezz meg annak karbantartásáról sem. Érdemes a szezon kezdete előtt ellenőriztetni a készüléket, ez a klíma élettartamát is növelheti.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Pontos tervezés után meghatározott teljesítményű splitklíma
 • Klímaszerelő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Kizárólag megbízható forrásból származó, garanciával rendelkező splitklímát vásárolj!
 • A méretezés során mindenképpen kérd ki szakember tanácsát! Az alulméretezett splitklíma nem fogja lehűteni a szobát, míg a túlméretezett feleslegesen fogyaszt majd sokat.
 • A klímahibák szinte minden esetben a nem megfelelő beszerelés miatt alakulnak ki. Nem megfelelő telepítéskor nemcsak a jövőbeni hibák mennyiségét sokszorozod, de a garanciát is elveszítheted! Szerencsére minden klímaszerelőnek regisztrálnia kell a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál (NKVH)

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell