Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Csokoládét kóstolni

3 593 bájt hozzáadva, 2013. augusztus 3., 10:06
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell csokoládét kóstolni? == A vörösborban több ezer vegyület található, ezek adják jellegzetes ízét, illatát, zamatát. Gondolnátok, hogy a jó mi…”
== Hogyan kell csokoládét kóstolni? ==
A vörösborban több ezer vegyület található, ezek adják jellegzetes ízét, illatát, zamatát. Gondolnátok, hogy a jó minőségű, csokoládéban még több? Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan lehet ezt jobban kiélvezni. [[Fájl:csokoladekostolas.jpg]]
== Lépések ==
# '''Keress egy nyugodt helyet, ahol nincs zaj és nincsenek szagok.''' Így jobban tudsz majd koncentrálni.
# '''Tisztítsd meg a szádat a korábbi étkezésből maradt ízektől.''' Igyál vizet, öblögesd át vele a szádat. Egyél egy szerelt almát vagy egy darabka kenyeret, ha szükséges. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a csokoládé komplex ízét érezhesd.
# '''A csokoládédarabnak nem szabad túl kicsinek lennie, különben nem tudsz teljesen megismerkedni az aromájával, nem fogod észlelni minden árnyalatát, amíg elolvad a szádban.''' Az ízek fokozatosan alakulnak ki. Egy 10 grammos adag a minimum ebben az esetben.
# '''A csokoládé legyen szobahőmérsékletű, mielőtt kóstolnád.''' A hideg mérsékli az ízeket. Néhányan még azt is javasolják, hogy kicsit dörzsölgesd meg az ujjaiddal, hogy még jobban kicsalogasd az aromákat.
# '''Nézd meg a csokoládét.''' Először is fedezd fel a csomagolást. A minőségi csokoládénak a csomagolásának is minőséginek kell lennie. A csokoládén nem lehetnek elszíneződések, mint például fehér foltok. Nézzük meg a színét, a formáját, a temperálás minőségét. Látszik, hogy a készítéskor valóban nagyon óvatosan jártak el? Sugárzó fénye van? A csokoládé barna színe sokféle árnyalatú lehet, mint például rózsaszín, lila, vörös vagy narancsos. Mit látsz?
# '''Törj ketté egy csokoládékockát.''' Egy szép pattanást kell hallanunk, és egy finom átmenetet a tört részeknél.
# '''Szagold meg a csokoládét, különösen ott, ahol eltörted.''' Az illat egy fontos komponense az íznek. Így érezheted a különféle aromákat, ráadásul felkészíted a nyelvedet az ízlelésre.
# '''Helyezd a nyelvedre, és engedd, hogy átvegye a tested hőmérsékletét, és olvadni kezdjen.''' Csupán annyira rágd meg, hogy a kisebb részek elkezdjenek könnyebben olvadni. Most kóstolsz, nem pedig eszel. Ez a lépés nagyon fontos, mert lehetővé teszi, hogy a kakaóvaj egyenletesen eloszoljon a szájban, így elnémítva az esetleges fanyarságot, keserűséget.
# '''Vizsgáld meg az ízt, az állagot.''' Ahogy a csokoládé olvad, koncentrálj az ízekre, melyek beborítják a nyelvedet. Az olvadás még több összetevőt szabadít fel. Hunyd be a szemed, élvezd a pillanatot. Az állag lehet az egyik legnyilvánvalóbb jele a minőségnek. A gyenge minőségű csokoládé szemcsés, szinte cementszerű.
# '''Értékeld!''' Hogyan alakult az íze? Milyen volt: keserű, nehéz, könnyű? A textúrája sima vagy szemcsés? Volt ebben bármi változás az ízlelés során? Milyen nyomot hagyott a szádban, miután lenyelted? Van esetleg valami kellemetlen utóíze. (A fémes vagy kellemetlen íz annak lehet a jele, hogy állott vagy gyenge minőségű volt a csokoládé.)
== Tippek ==
* A magas minőségű csokoládé mértékkel fogyasztva segít fenntartani szívünk egészségét és az alacsonyabb koleszterinszintet.
== Amire szükséged lehet ==
* jó minőségű csokoládé
* pohár víz
== Figyelmeztetések ==
* Kerüld az olcsó, cukrozott csokoládékat.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.wikihow.com/Taste-Dark-Chocolate How to taste dark chocolate?]

[[Kategória:Étel-ital]]
emailconfirmed
3 341
szerkesztés