Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Kalória naplót vezetni

3 418 bájt hozzáadva, 2019. szeptember 23., 07:51
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kalória naplót vezetni? == right|250px '''A kalória napló egy úgynevezett táplálkozási napló, a…”
== Hogyan kell kalória naplót vezetni? ==

[[Fájl:Kalorianaplo-vezetese-hogyan-kell.png|right|250px]] '''A kalória napló egy úgynevezett táplálkozási napló, ami támpontként nagy segítségedre lehet, ha a testsúlyodon szeretnél változtatni''': akár diétázol, akár tömeget növelnél, vagy csak egyszerűen tartani szeretnéd a súlyod. A kalória naplót segédletként használva tudatosan nyomon követheted az étkezéseidet a napi bevitt kalóriamennyiség szintjén. Mindez segít a táplálkozásod megtervezésében, amihez mérten a sportolási szokásaidat is ki tudod alakítani.


== Lépések ==

# '''Szerezz be egy füzetet.'''
# '''Írd le minden egyes nap végén, hogy mit ettél aznap.''' Ez segít átlátni az étkezési szokásaidat.
# '''Keress egy megbízható kalóriatáblázatot interneten vagy szakkönyvbe'''n, amiben le van írva, hogy az egyes ételekben mennyi kalória található adott mennyiségre vetítve.
# '''A kalóriatáblázat segítségével számold ki, hogy aznap körülbelül mennyi kalóriát vittél be a szervezetedbe.''' Ezt az összeget színes tollal be is keretezheted, hogy átlátható legyen a számolásod.
# '''Dietetikus vagy az internet segítségével számold ki''', hogy a te szervezetednek a napi aktivitásod tekintetében mennyi kalóriára van szüksége a normál működés fenntartásához, illetve fogyáshoz, hízáshoz.
# '''Ehhez mérten tűzz ki egy napi kalóriamennyiséget''', amit el kell érned/ amit nem léphetsz túl.
# '''Fontos, hogy csak kis lépésenként haladj előre''', ne legyél türelmetlen magaddal szemben. Próbáld meg élvezni a folyamatot, ne váljon kényszeressé. Emiatt időnként be is iktathatsz egy-egy „jutalom-napot“, amikor nem kell ragaszkodnod a meghatározott napi célodhoz. Mindez motivációként is működhet. Egyúttal figyelj oda, hogy egészségesen, változatosan táplálkozz, elég vitamint, ásványi anyagot és rostot vigyél a szervezetedbe.
# '''A nap végén értékeld az eredményt.''' Színes tollal jelölheted a különböző eredményeket: például pirossal ha aznap túl sok cukrosat ettél, motivációként pedig zöld színű tollal, ha aznap jól teljesítettél.
# '''A kívánt célsúly elérését követően hosszú távon az egészséges életmód bevezetésére, fenntartására törekedj.'''



== Tippek ==
* Különböző mobil alkalmazások és kalóriatáblázatok is letölthetőek, melyek segítségedre lehetnek.
* A kalória napló egyszerű étkezési naplóként is vezethető, így akik valamilyen speciális étrendet követnek segítségével könnyen dokumentálni tudják a napi táplálkozásukat.



== Amire szükséged lehet ==

* füzet
* kalóriatáblázat
* dietetikus



== Figyelmeztetések ==

* A szervezetedet mindenképpen tápláld a szükséges minimális napi kalóriamennyiséggel.
* Ne próbáld túl görcsösen elérni a kívánt eredményt, mert így sokkal nehezebbnek fog tűnni a kivitelezés.
* Amennyiben speciális étrended van, vagy csak nem értesz valamit, kérd dietetikus segítségét


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [https://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/fogyokura-dieta-naplo/fogyokura-dieta-naplo.php Fogyókúra diéta napló]
* [https://kaloriabazis.hu/ Kalóriabázsi]
* [https://okosrendelo.blog.hu/2018/11/06/kaloria-naplo Kalória napló]

[[Kategória:Egészség]]
3 567
szerkesztés