Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Megszüntetni a szemszárazságot

3 722 bájt hozzáadva, 2017. november 30., 09:10
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell megszüntetni a szemszárazságot? == right|250px A rendszeres számítógép és okos kütyü használat hozzájárulhat a szemszá…”
== Hogyan kell megszüntetni a szemszárazságot? ==
[[Fájl:szemB.jpg|right|250px]]
A rendszeres számítógép és okos kütyü használat hozzájárulhat a szemszárazság kialakulásához, és ez napjainkban egyre többeknek okoz mindennapos problémát. Azonban van tartós megoldás! Cikkünkben leírjuk azokat a lépéseket, mellyel egészséges szempár tulajdonosa lehetsz.
== Lépések ==
#'''Forralj vizet, majd ha lehűlt, mártsd bele egy vattát, és mosd át vele a szemedet!''' Egy bizonyos Meibom-mirigy termeli a szemváladék olajos részét, és ha ez leáll, akkor a szem kiszárad, vagy begyullad. Ha megtisztítod a mirigycsatornákat, működésre bírhatod a könnytermelést, így megelőzve a még rosszabb helyzet kialakulását.
#'''Omega-3 zsírsavat a szervezetednek!''' Az étkezésünk nagyon fontos szerepet tölt be szervezetünk egészséges működésében, így nem csoda, hogy befolyásolhatja a szem optimális működését is. Az omega-3 zsírsavat tartalmazó ételek nem csak a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben hatékonyak, de megszüntethetik a szemszárazságot is. Javasolt, hogy minél több lazacot, szardíniát és tonhalat fogyassz, vagy csak szimplán vesd be a diót és a különböző lenmagféléket.
#'''Figyelj oda a pislogásra!''' A kevés pislogás veszélye leginkább azokat fenyegeti, akik sokat ülnek képernyő előtt, de a kiszáradást könnyedén meg lehet azzal előzni, hogyha tudatosan sokszor hunyod le a szemed. Továbbá érdemes a monitort szemmagasság alá állítani, így nem nyílik olyan nagyra a szemed, ami segíti a könnytermelést.
#'''Igyál sokat!''' A hidratált szervezet csakolyan fontos, minthogy egészségesen táplálkozz. Ha eleget iszol nemcsak a szemed nem szárad ki, de bőröd sem, nem is beszélve a kellemetlen fejfájás elkerüléséről.
#'''Ha már nagyon kellemetlennek érzed a szemszárazságot, használj műkönnyet!''' Rengeteg szemcsepp kapható, ám a gyógyszeres készítmények hatása eltér vény nélkül kapható termékektől. Utóbbiak kifejezetten arra lettek kitalálva, hogy a szemirritációt megszüntessék, segítsék nedvesen tartani a szemfelszínt, és elősegítsék a pislogás számának növekedését. Mielőtt belefektetnél egybe, érdemes szakorvos véleményét kikérni.
#'''Látogass el egy orvoshoz!''' Hogyha úgy érzed, hogy szemed irritációjától nehezen tudsz megszabadulni, írass fel terápiás kontaktlencsét, amely segíti beteg, vagy irritált szemed gyógyulását.
== Tippek ==
*Naponta akár többször tisztítsd meg a szemedet langyos vízbe mártott vattával!
*Ha szükséges, állíts be figyelmeztetőt, hogy bizonyos időközönként emlékeztessen az ivásra.
*Táplálkozz egészségesen!
*Pislogj, amikor csak eszedbe jut. Próbáld ráállítani az agyad, hogy észrevedd, ha már régóta nem pislogtál.
== Amire szükséged lehet ==
*Akaraterő,
*omega-3 zsírsavat tartalmazó ételek,
*műkönny (opcionális),
*víz,
*vatta (opcionális).
== Figyelmeztetések ==
*Ha a műkönny mellett teszed le a voksodat, kérd ki szakorvos véleményét, és véletlen se keverd össze a gyógyszeres szemkészítményekkel!
*Ha nagyon kellemetlennek érzed szemed irritációját, látogass el mihamarabb egy szakorvoshoz!
*Ha nem iszol eleget, nem csak közérzeted lesz rossz, de tested is különböző negatív tünetek fog produkálni. Figyelj az ajánlott napi folyadékbevitelre, és élvezd jótékony hatását.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://noklapja.nlcafe.hu/test-es-lelek/2017/09/26/szuntessuk-meg-a-szemszarazsagot-orokre/ Szüntessük meg a szemszárazságot örökre]

[[Kategória:Egészség]]
176
szerkesztés