Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Elkészíteni az édesburgonyát

6 986 bájt hozzáadva, 2017. május 18., 09:12
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell elkészíteni az édesburgonyát? == right|250px Az édesburgonya csak a nevében és megjelenésében hasonlít a krumplihoz,…”
== Hogyan kell elkészíteni az édesburgonyát? ==
[[Fájl:edesburgonya.jpg|right|250px]]
Az édesburgonya csak a nevében és megjelenésében hasonlít a krumplihoz, de ugyanolyan sokoldalúan felhasználható. Két fő változata van: a lila héjúnak világos a húsa, ízében a gesztenyére hasonlít, míg a sárgásbarna héjúnak narancsszínű a húsa, és inkább a sütőtökre emlékeztet. Az édesburgonya vagy batáta gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban, sőt, a többi zöldségféléhez képest viszonylag sok fehérjét tartalmaz – nem csoda, hogy Dél-Amerikában népélelmezési cikknek számít. Az édesburgonya elkészítésének csak a kreativitás szab határt, de az induláshoz adunk néhány alapreceptet.

== Lépések ==

# '''Szerecsendiós édesburgonya-leves:'''
## 50 dkg édesburgonyát hámozz meg, vágd kockákra.
## Tedd edénybe, önts rá 1 evőkanál zsiradékot (vajat, olívaolajat, kókuszzsírt), pirítsd néhány percig, majd öntsd fel annyi vízzel vagy zöldség alaplével, amennyi ellepi.
## Egy picit sózd meg, majd főzd addig, amíg az édesburgonya megpuhul. Ekkor vedd le a tűzről, hagyd hűlni néhány percig.
## A megfőtt édesburgonyát botmixerrel pépesítsd.
## Ezután öntsd fel 1 dl tejszínnel, joghurttal, esetleg mandulatejjel, és alaposan keverd össze.
## Már csak a fűszerezés van hátra: szórhatsz bele őrölt szerecsendiót, vagy kipróbálhatod koriander és őrölt gyömbér kombinációjával is.
# '''Tepsiben sült édesburgonya'''
## Az édesburgonyát hámozd meg, és vágd gerezdekre vagy kockákra.
## Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
## Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral, és öntsd bele az édesburgonyát úgy, hogy a darabok ne fedjék egymást.
## Csepegtess rá egy kevés olajat, majd forgasd át, hogy minden darabra jusson egy kevés.
## Told a forró sütőbe, és süsd kb. 20 percig. Akkor jó, amikor egy kicsit megpirul.
## Ha fel szeretnéd dobni a sült édesburgonyát, a sütés előtt szórd meg rozmaringgal, zúzott fokhagymával és parmezánnal. Egy másik lehetőség, hogy a natúr sült édesburgonyát fahéjba vagy mézeskalácsfűszerbe forgatod – így egészséges nassolnivalót készíthetsz.
# '''Édesburgonya-püré'''
## Hámozd meg az édesburgonyát, és vágd karikákra vagy kockákra (így rövidebb idő alatt megfő).
## Tedd egy lábosba, önts rá annyi vizet, amennyi ellepi, majd főzd addig, amíg megpuhul.
## Ekkor szűrd le, és még melegen törd át krumplinyomóval, aprítógéppel vagy ezek híján villával.
## Adj hozzá egy kevés vajat és zúzott fokhagymát, és alaposan dolgozd bele a masszába.
## Végül óvatosan adagolva adj hozzá tejet vagy tejszínt, amíg el nem éred a kívánt állagot.
# '''Töltött édesburgonya-hajó'''
## A sütőt melegítsd elő 200 fokra.
## 4 darab nagyobb édesburgonyát alaposan mosd meg, és hosszában vágj ketté.
## A félbevágott batátát vágott felükkel felfelé tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
## Nagyon vékonyan kend meg egy kis olívaolajjal, szórd meg pici sóval, majd told be a sütőbe.
## Amíg megpuhul, készítsd el a tölteléket. Egy serpenyőben párolj apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd erre önts egy doboz babkonzervet Szórj rá egy kevés pirospaprikát, adj hozzá (sűrített) paradicsomot, esetleg kukoricát. Pár perc alatt főzd össze.
## Ha az édesburgonya megpuhult, kanalazd rá a babos keveréket, majd szórd meg reszelt sajttal, és a sütőbe visszatolva pirítsd meg egy kicsit a tetejét.
# '''Édesburgonyás rakott szelet:''' Ennek a finom receptnek az elkészítését [http://www.hogyankell.hu/%C3%89desburgony%C3%A1s_rakott_szeletet_k%C3%A9sz%C3%ADteni korábbi cikkünkben találod.]
# '''Diétás palacsinta édesburgonyából'''
## Süss meg vagy főzz puhára egy édesburgonyát (héj nélkül), majd egy villával vagy aprítógéppel pürésítsd. Ha korábbról marad natúr sült vagy főtt édesburgonyád, azt is felhasználhatod.
## Az édesburgonya-püréből kb. 1 bögrényit (2,5 dl, 20 dkg) dolgozz össze két egész tojással a robotgép vagy aprítógép segítségével, hogy teljesen krémes legyen.
## Egy serpenyőben hevíts fel egy kanál olivaolajat vagy kókuszzsírt, és önts bele egy kisebb adagot a masszából. Ha magasabbról vékony sugárban csorgatod, akkor szép formás, vastag kis palacsintákat kapsz.
## Pár perc után fordítsd meg a palacsintát, majd süsd meg a másik oldalát is. (Azért nem érdemes nagyobb palacsintákat sütni, mert fordításkor könnyen széteshet.)
## Az előző két lépést addig ismételd, amíg el nem fogy a massza.
## A kész palacsintákat fahéjjal megszórva tálalhatod – ha nem ragaszkodsz szigorúan a diétához, egy kis mézet is csorgathatsz rá, de az édesburgonyától enélkül is kellemes íze lesz.

== Tippek ==

* Édesburgonyát általában nagyobb hipermarketekben lehet vásárolni tavasztól őszig. Ha lehet, inkább közepes darabokat válassz – a nagyok néha fásak lehetnek –, és ügyelj arra is, hogy a héja feszes, sima legyen. Az édesburgonyának viszonylag nagy a nedvességtartalma, ezért a hűtőszekrény helyett inkább száraz, hűvös helyen érdemes tárolni.
* Van lila húsú édesburgonya is, ebből különösen látványos ételeket készíthetsz.
* Az édesburgonyából Dél-Amerikában kenyeret sütnek, keményítőt készítenek és szeszt is főznek. Egyes receptekhez fiatal hajtásait vagy virágait is felhasználják. Az édesburgonya egyébként dísznövényként is találkozhatunk, erre a célra nemesített fajtáit gyakran „azték borostyán” néven forgalmazzák.

== Amire szükséged lehet ==

* Édesburgonya, más néven batáta
* A fenti recepteknél felsorolt hozzávalók
* Egy kis kreativitás és kísérletező kedv

== Figyelmeztetések ==

* Az édesburgonya kalória- és szénhidrát-tartalma a „hétköznapi” burgonyáéhoz hasonló, de az édesburgonya több természetes cukrot tartalmaz, így a vércukorszintet is jobban megemeli. Ez főleg akkor fontos, ha sósan, köretként fogyasztjuk! Édességek készítésénél viszont előnyt jelent természetesen édes íze, amellyel kiválthatjuk a porcukrot, kristálycukrot.

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20161117-receptek-edesburgonyabol-vagy-batatabol.html Édesburgonya receptek a Táfelspicc gyűjtésében]
* [https://gymbeam.hu/blog/receptek-az-edesburgonya-elkeszitese-7-fele-modon-amelyet-nem-fogsz-megbanni/ Édesburgonya elkészítése 7 féle módon – GymBeam]
* [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/edesburgonya_nehany_inycsiklando_receptet_ajanlunk/20131120135709 Édesburgonya receptek a Házipatika oldalán]
* [http://www.nosalty.hu/recept/edesburgonya-palacsinta-ket-hozzavalobol Édesburgonya palacsinta a Nosalty-n]

[[Kategória:Étel-ital]]
1 100
szerkesztés