Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Kertbe bútort választani

5 407 bájt hozzáadva, 2017. május 2., 06:56
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kertbe bútort választani? == Ahogy egyre melegszik az idő, egyre nagyobb a kísértés, hogy a szabad levegőn töltsünk el a lehető legtöbb időt…”
== Hogyan kell kertbe bútort választani? ==

Ahogy egyre melegszik az idő, egyre nagyobb a kísértés, hogy a szabad levegőn töltsünk el a lehető legtöbb időt. Akinek van kertje, most lehet kerti bútor után nézni. De milyet vásároljuk? Melyik fogja túlélni a telet, és mi garantálja, hogy jövő tavasszal, amikor megint elővesszük őket, még mindig eredeti szépségükben pompáznak majd? Vessünk egy pillantást a bútorvásárlás legfontosabb pontjaira!


== Lépések ==

# A kerti bútorok tekintetében nagy különbség van az árkategóriák két véglete között. Érdemes a középkategóriától felfelé keresgélni, mert ezeknek a berendezési tárgyaknak komoly megpróbáltatásokon kell túlesniük. Valószínűleg eső, szél és por is érni fogja őket, nem beszélve a házi kedvencek és a gyerekek lelkes figyelméről. Ha túl olcsón veszünk bútort, következő évre romlani fog a minősége, és hamar újra a boltban találhatjuk magunkat, új darabok után keresgélve. A kerti bútor tehát tipikusan olyan dolog, amire nem kell sajnálni a pénzt, de a strapabíró darabok meg is érik az árukat.
# Talán a legfontosabb szempont kerti bútoroknál az anyaguk. Nem mindegy, fedett teraszra vagy egy napsütötte térre keresünk bútort, esetleg egy fa alá. A következőkben kicsit vizsgáljuk meg, milyen lehetőségeink vannak:
# Az első csoportunk a fából készült bútorok. Természetes hatásuk miatt igen kedveltek a fa bútorok, nagyon szépen belesimulnak a kertünkbe. Rusztikus hatásuk miatt sokan vásárolják őket, de modern stílusú darabokat is találhatunk a piacon. Elsősorban fedett teraszra javasoljuk őket, ahol nem érik közvetlenül az éghajlati viszontagságok, így tovább csodálhatjuk a szépségüket.
# A műanyag bútorokat nagyon nagy számban és széles választékban készítik, és már attól sem kell félnünk, hogy olcsó hatást keltenek a megmunkálatlanságuk miatt. Az árak közt óriási különbségeket tapasztalhatunk, de itt is az a szabály, hogy a drágább jobb. Tartósak és könnyen tisztíthatóak, egy kerti slag általában el is végzi a munkát. Nagyon könnyűek, akár segítség nélkül is átrendezhetjük a kertünk berendezését, ahányszor csak akarjuk.
# Az alumíniumból készült bútorok anyaguk miatt ellenállnak a napnak, szélnek és esőnek, sőt, még a fagynak is. Ülőpárna nélkül is nagyon kényelmesek lehetnek. Tisztításuk egyszerű, és könnyen hordozhatók. Egyedül arra kell figyelnünk, hogy viszonylag könnyen karcolódnak. De itt is egyenesen arányos a minőség és az ár.
# Kovácsoltvas megoldásoknál nem kell félnünk attól, hogy összetörnek vagy megrongálódnak. Nem árt nekik a nap, szél vagy eső, és nem is karcolódnak. Ha valaminek nekiütődnek, biztosan nem ezeknek a daraboknak esik bajuk. Mivel nehezek, nem dönti fel őket a szél, viszont mozgatásuk csak segítséggel lehetséges. Esztétikailag magabiztosságot sugároznak, rusztikus kinézetük bármelyik teraszt felékesítheti.
# Ezeket az anyagokat sokszor kombinálják is. Például egy kovácsoltvas bútort kényelmesebbé tehetnek fa ülőfelülettel, de ma már szinte bármilyen kombináció elképzelhető. Esztétikai szempontból bármilyen stílusút találhatunk, megmaradhat a bútorok rusztikus hatása, de lehetnek hipermodernek is. Itt csak arra kell figyelnünk, hogy minden anyagnak kellőképpen a gondját viseljük.
# Természetesen fontos szempont még a stílus és a kinézet. Ha nagyobb kiterjedésű kerttel rendelkezünk, pontosan tervezzük meg a felépítését: nézzük meg, hova milyen növényt telepítettünk, milyen alakzatot adnak ki, és ehhez képest hol van olyan terület, ahová elférnek a bútoraink. A kerttervezés fontos, mert egy rendezetlen kert olyan érzetet kelthet, mintha csak egymásra hordtunk volna sok-sok növényt és bútort. Figyeljünk a ház színeire és alakjára is a megfelelő darabok kiválasztásánál.
# A bútorok fajtáját tekintve (pl. hintaágy, napernyő, heverő) csak a kertünk vagy teraszunk kiterjedése szabhat határt. Természetesen első a funkció, mérjük fel tehát, hogy mire van szükségünk: egy beszélgetős térre, netán a gyerekeknek egy játszó zugra? Ha az anyagot már kiválasztottuk, ezt a döntést könnyű lesz meghoznunk.



== Tippek ==

* Fák alá nem érdemes lyukacsos vagy nehezen tisztítható bútort tenni, mert a fa termései beleragadhatnak a lyukakba, elcsúfíthatják vagy tönkre is tehetik a bútort.


== Amire szükséged lehet ==

* Kert


== Figyelmeztetések ==

* A fa bútorokat ápolni is kell, hogy tovább tartsanak, és megőrizzék eredeti színüket.
* A műanyag darabok fagyérzékenyek, ezért télen jól szigetelt, fedett helyet kell nekik biztosítani.
* Ha alumínium bútort vásárolunk, figyeljünk rá, hogy ne hagyjuk őket kint erős szélben. Kis súlyuk miatt könnyen feldőlnek, viharosabb időben arrébb is viheti őket a szél.
* Kovácsoltvas esetében figyeljünk rá, hogy a bútoron legyen védőbevonat: ha nincs, tetessünk rá, mert ez védi meg az időjárás szeszélyeitől.

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.bauhaus.hu/kert-szabadido/kerti-butor.html?utm_source=hk&utm_medium=cpc&utm_campaign=2017ND0042 Kerti bútorok]

[[Kategória:Otthon-kert]]
3 568
szerkesztés