Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Csillapítani a fogfájást

3 778 bájt hozzáadva, 2017. április 13., 08:23
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell csillapítani a fogfájást? == right|250px Rendkívül kellemetlen tud lenni, ha olyankor jön elő a fogfájás, amikor azonnal nem…”
== Hogyan kell csillapítani a fogfájást? ==

[[Fájl:Fog.jpg|right|250px]]
Rendkívül kellemetlen tud lenni, ha olyankor jön elő a fogfájás, amikor azonnal nem tudsz beülni a fogorvosi székbe. '''Átmeneti megoldásként vannak olyan gyógynövények és praktikák''', amivel csillapítani tudod a fogfájást, míg el nem jutsz a fogorvoshoz.

== Lépések ==

# A fogfájásnak sok oka lehet, de akár foghúzás, tömés, vagy gyökérkezelés fogja orvosolni a problémát, addig is '''több alternatívából választhatsz, hogy csillapodjon a fájdalom:'''
#*természetes megoldások
#*szintetikus fájdalomcsillapítók
# '''Természetes megoldások:'''
#*a '''kamillatea''' természetes gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású, erős forrázatot kell készíteni belőle (1 kanál teafű, 2 dl vízhez), majd langyos állapotában öblögetni kell vele. Ugyanezt a módszert alkalmazhatod a '''borsmenta és zsálya''' növényekkel is, vagy a három növényből készült teakeverékkel.
#*kiváló nyugtató hatása van a '''levendulateának''' is
#*a '''pálinka''' – aki bírja – öblögessen vele, egyben baktériumölő és fájdalomcsillapító
#*'''fokhagyma''': a legerősebb növényi eredetű antibiotikum. Fokhagymanyomóval nyomj szét egy gerezdet és alaposan kend be vele a fájó fogat, vagy egyszerűen csak rágd szét óvatosan a fájós foggal.
#*'''szegfűszeg, fahéj''': egészben szétrágva tartsd a szádban kb. fél óráig, majd a darabokat köpd ki.
#*'''gyömbér''': egy darabka gyömbért a fogra rakva átmenetileg enyhíti a fájdalmat, persze kicsit csíphet is.
#*'''kurkuma''': egy kis vízzel készíts sűrű pasztát belőle, majd egy vattadarabbal felitatva helyezd a fogadra. Vannak olyan szájvizek és fogkrémek, amik szintén tartalmaznak kurkumát.
#*'''olajok''' formájában szintén hatásosak a következő növények: levendula, fahéj, szegfűszeg, zsálya, borsmenta, teafa, gyömbér, dió. Sok közülük nem csak fájdalomcsillapító, de baktériumölő hatással is bír.
#*'''sós''' vizes öblögetés
# '''Fájdalomcsillapító:''' gyógyszertárban érdeklődj a leghatékonyabb piruláért
# '''Megelőzés:'''
#*'''megfelelő technikán alapuló fogmosás''', ami magában foglalja, hogy a fognyakaknál óvatosan használd a fogkefét, nehogy kikoptasd az ínynél további kárt okozva. Emellett a fogkefével el nem érhető területeket fogselyemmel, illetve fogköztisztító kefe segítségével tisztogathatod, illetve szájvízzel öblögethetsz.
#*'''Rendszeres fogorvosi kontroll''', legalább félévente.


== Tippek ==

* Ha a fokhagymát intenzív illata miatt nem szívesen próbálod ki, akkor helyettesítsd vöröshagymával.
* Teák esetében közvetlenebb megoldásként meleg vízbe áztatott teafiltert is helyezhetsz a fájós fogadra.


== Amire szükséged lehet ==

* gyógynövények
* olajok
* helyes fogmosási technika elsajátítása


== Figyelmeztetések ==

* A szegfűszeg és fahéj kissé csípheti a szád belsejét, valamint ha sokat fogyasztasz belőle, a vesének nem tesz jót. Ezért kis dózisban szedd, viszont gyerekek, cukorbetegek, kismamák, máj-és vesebetegek ne is próbálkozzanak vele.


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.napidoktor.hu/termeszetesen/nem-fog-fajni-gyogynovenyt-a-fogfajasra/ Hogyan kell a gyógynövényeket használni fájós fogra?]
* [http://www.merjmosolyogni.hu/gyogynovenyek-erejevel-hazi-praktikak-fogaszati-panaszokra Hogyan kell a fájós fogat kezelni?]
* [http://www.origo.hu/egeszseg/20141021-szegfuszeg-gyomber-fokhagyma-tea-termeszetes-gyogymodok-fogfajas-ellen.html# Hogyan kell természetes gyógymódokkal a fogfájást kezelni?]

[[Kategória:Egészség]]
966
szerkesztés