Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Áldozni

63 bájt hozzáadva, 2017. február 24., 10:29
Lépések
# '''Hitoktatás, elsőáldozás:''' Mielőtt egy ember életében először áldozna, hittanórákra kell járnia. Ez segít a vallás mélyebb megismerésében és a vallásos életre való felkészülésben. Legkorábban az általános iskola harmadik osztályában lehet valaki elsőáldozó, de később, felnőttként is lehet jelentkezni a plébániákon hitoktatásra. A megfelelő felkészülés után az elsőáldozás speciális keretek között, általában ünnepélyes módon történik. Az elsőáldozás után a többi hívővel együtt áldozhatsz a szentmiséken.
# '''Lelkiismeret-vizsgálat:''' Áldozni csak tiszta lélekkel szabad, ezért még a szentmise előtt gondold át, mit történt veled a legutóbbi gyónás, illetve áldozás óta. Légy magaddal őszinte, és szánj időt arra, hogy mérlegeld tetteidet és gondolataidat.
# '''Bűnbánat, gyónás:''' Ha van súlyos (az egyházi terminológiában: halálos) bűnöd, akkor a szentmise előtt [http://www.hogyankell.hu/Gy%C3%B3nni#Hogyan_kell_gy.C3.B3nni meg kell gyónnod ] – máskülönben nem áldozhatsz. Ha kisebb (bocsánatos) bűneid vannak, akkor azokat meg kell bánnod, és megfogadnod, hogy a jövőben törekszel majd az elkerülésükre. Erre a szentmise elején is lehetőséged van, amikor a pap felszólítja a híveket a lelkiismeret-vizsgálatra, majd közösen fohászkodnak bűnbocsánatért.
# '''Áldozás:''' Áldozni a szentmise liturgiájának egy meghatározott pontján, az átváltoztatás szertartása és az Isten báránya (Agnus Dei) imádság után lehet. Általában úgy kezdődik, hogy a pap a kehellyel a kezében kijön az oltár elé, közben a hívek felsorakoznak előtte.
## Állj be te is a sorba, és járulj a többieket követve az oltár elé!
1 100
szerkesztés