Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Energiatakarékosan fűteni

3 704 bájt hozzáadva, 2016. július 5., 16:08
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell Energiatakarékosan fűteni? == Egy rosszul megválasztott fűtési rendszer éppúgy növelheti költségeinket és ronthatja fűtésünk energiahaték…”
== Hogyan kell Energiatakarékosan fűteni? ==

Egy rosszul megválasztott fűtési rendszer éppúgy növelheti költségeinket és ronthatja fűtésünk energiahatékonyságát, mint átgondolatlan, pazarló fűtési szokásaink. A következőkben olyan javaslatokat gyűjtünk össze, amelyekkel visszaszoríthatjuk az energiafelhasználást, így csökkenthetjük a havi fűtési számlát.

== Lépések ==

# Válasszuk ki az otthonunk és pénztárcánk számára ideális fűtési megoldást! Egy jól átgondolt fűtési rendszer kiépítésével mind anyagilag, mind energiafelhasználás szempontjából faraghatunk a havi számokon.
# Szabályozzuk az egyes helyiségek hőfokát külön-külön, így elkerülhetjük, hogy az alig használt területeket túlfűtsük feleslegesen! Fűtési rendszerünk alapján ezt megtehetjük termosztatikus szabályozó vagy termosztát segítségével. Központi vagy cirkófűtés esetén termosztatikus elzárószeleppel is kiegészíthetjük a központi termosztátot.
# Gondoskodjunk az ideális páratartalomról! Ha az érték túl magas, az amellett, hogy penészalakot öltve egészségünket is károsítja és falainkat is elcsúfítja, hőérzetünket is kedvezőtlenül befolyásolja!
# Gondolkodjunk előre! Bár a kondenzációs kazánok és szolár rendszerek ára elsőre magasnak tűnhet a hagyományos berendezésekhez képest, hosszú távon hatalmas a különbség mind energia- és költségigény terén.
# Vizsgáljuk meg a szigetelést! Nemcsak a nyílászárókat, hanem az égéstermék-elvezető csöveket is érdemes megvizsgálni. Ha nem megfelelő a szigetelésük, az amellett hogy rontja fűtésünk hatékonyságát, még tűzveszélyes is!
# Tartsuk tisztán fűtőtesteinket! A rárakódott por és kosz kevésbé adja át a meleget!

== Tippek ==

* A köztes, keveset vagy rövid időre használt helyiségek optimális hőmérséklete 16°C. Állítsuk be erre az értékre, így nem fűtünk feleslegesen!
* A megfelelően szigetelt, új típusú nyílászárók olyannyira jól végzik dolgukat, hogy teljes mértékben megakadályozzák a kinti levegő beszökését a lakásba. Ennek egyetlen hátránya, hogy ez felborítja a páratartalmat. Ezt páramentesítő készülékkel vagy rendszeres, néhány perces szellőztetéssel billenthetjük helyre.
* A termosztát kiválasztása mellett a felhelyezése is kulcsszempont. Ennek menetéről korábbi cikkünkben írtunk.


== Amire szükséged lehet ==

* Megfelelő fűtési rendszer
* Tudatos fűtési szokások
* Kondenzációs kazán
* Termosztát
* Termosztatikus szabályozó
*

== Figyelmeztetések ==

* Ha különböző hőmérsékletű helyiségek között mászkálunk, akkor mindig zárjuk magunk után az ajtót, különben a hideg szoba könnyen lehűti a meleg területeket!
* A kazáncsere-rendelet értelmében július elsejétől csak a kondenzációs kazánok hatásfoka éri el az előírt értéket, így egy új kazán vásárlása esetén nem választhatunk hagyományos készüléket!
* Ne határoljuk el bútorokkal a fűtőtesteket, hiszen ilyen esetben akadályozzuk a felfűtött meleg levegő szabad áramlását, tehát beszorul a meleg! Hasonlóan a bútorokhoz, a falak és a test közé ragadhat a meleg. Ennek egy hővisszaverő fóliával vehetjük elejét.
* Ne zárjuk el teljesen a fűtést, még akkor se, ha hosszabb ideig távol vagyunk, ugyanis ha kihűl a helyiség, jóval nagyobb energia újrafűteni, mint szinten tartani!


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

• [http://www.szerelvenybolt.hu/energiatakarekos-futesi-tippek Energiatakarékos fűtési tippek]

[[Kategória:Otthon-kert]]
94
szerkesztés