Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A városi futást megtervezni

4 242 bájt hozzáadva, 2016. június 26., 14:04
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell a városi futást megtervezni? == right|250px A nagyvárosokban manapság egyre kevesebb a zöldfelület, ami sok esetben táv…”
== Hogyan kell a városi futást megtervezni? ==

[[Fájl:City runner.jpg|right|250px]] A nagyvárosokban manapság egyre kevesebb a zöldfelület, ami sok esetben távol is eshet a lakóhelytől. Ez igen megbonyolítja annak a dolgát, aki a szabadban szeret futni. Ha nem akarsz az utazásra órákat szánni, illetve sportpálya sincs a közelben, a konditerem pedi nem a te eseted, akkor próbáld ki a szervezett városi futást. Nem csak az edzésre szánt idő rövidülhet le, hanem igazi élménnyé válhat a megfelelő útvonal kiválasztásával. Több nagyvárosban már külön erre szakosodott futóklubbok is alakultak, saját kipróbált edzéstervekkel és útvonalakkal. Próbáld ki, hátha neked is bejön ez a nagyvárosi léthez alkalmazkodott mozgásforma.


== Lépések ==

# Tervezd meg előre az útvonalad:
#*Ebben segítségedre lehet valamilyen térképes alkalmazás, illetve útvonaltervező.
#*Érdemes olyan úton futni, ami lelkileg feltölt (pl. szép épületek között, parkoknál, kertvárosban, esetleg turistalátványosságokat érinteni), így minden alkalom egyben izgalmas városnéző úttá avanzsálhat.
#*Mivel igen zavaró, ha a piros lámpáknál folyton meg kell állnod, valamint ha sok gyalogost kell kerülgetned, célszerű olyan útvonal választása, ahol szélesebbek a járdák és kevesebb a forgalmas útkereszteződés.
#*Ha tudsz, utad során érints minél több zöldövezetet, ahol tisztább a levegő.
# Válassz jól időpontot:
#*fuss olyankor, amikor kicsi a forgalom - reggel vagy este -, mert ilyenkor kisebb mértékű a levegő szennyezettsége, valamint biztonságosabb is.
#*a mozgás segít a szmog bizonyos káros hatásainak ellensúlyozásában (mint például a szív- és érrendszeri betegségek, tüdőbetegségek, asztma, allergia). Ha városban élsz, ezekben alapból érintett lehetsz, ezért ne mondj le a futásról amiatt, mert nincs a közeledben futópálya vagy zöldövezet.
# Kövesd figyelemmel a teljesítményed:
#*polar óra, lépésszámláló vagy futóknak készült mobilapplikációk segítségével le tudod menteni többek között a bejárt útvonalat, a megtett távot, a felhasznált kalória mennyiségét. Mindezekről diagramot is lehet készíteni, amivel több edzés adatait is össze tudod hasonlítani. Mindez nagy segítség az egyéni sportolói teljesítményed követésében.
# Az edzésbe lépcsőzést is beiktathatsz, ami még jobban megmozgat.
# Ne csak aszfalton fuss, hanem váltogasd a rendelkezésedre álló felületeket, pl. használd ki a füves részeket.



== Tippek ==

* Motivál, ha útba ejtesz egy-egy olyan állandó pontot, ahol felfrissítheted magad, például nyáron ilyen pont lehet egy szökőkút vagy ivókút. A hűs vízzel mosd meg az arcod és kortyolhatsz is párat. A következő távnak már garantáltan frissebben indulsz neki.
* Télen, illetve fűtési szezonban 16:00 előtti időpontra tervezd a futást, ugyanis ilyenkor még nem olyan füstös a levegő.


== Amire szükséged lehet ==

* futócipő (ami betonra is ajánlott), futóruha
* polar óra, lépésszámláló vagy mobilapplikáció futóknak


== Figyelmeztetések ==

* Kerüld a forgalmas autóutakat, valamint ha szmogos a levegő, akkor halaszd el a kinti futást. Helyette tornázz, aerobikozz, ússz, stb., míg újra megfelelő nem lesz kint a levegőtisztaság.
* Túl melegben nem ajánlatos futni, mert a szervezetet alapból megterheli a magas hőmérséklet, így a futás csak még jobban kimerít. Ilyen időjárás esetén válassz hűvösebb napszakot a testedzéshez: kora reggel vagy az esti hűvösebb órákban indulj neki.
* Ne feledkezz el a bemelegítésről és a nyújtásról sem.
* Ha légúti betegségben vagy érintett, akkor semmiképp se fuss forgalmas autóutak közelében.


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.origo.hu/egeszseg/20160411-futas-varosi-futas-szmog-szennyezodes-tippek-egeszseg.html Hogyan kell városban futni?]
* [http://www.mozgasvilag.hu/futas/hirek/futoedzesre-adtuk-a-fejunket Hogyan kell futóedzést tartani városban?]

[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Sport-fitnesz]]
[[Kategória:Szórakozás-kikapcsolódás]]
966
szerkesztés