Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Az üléspozíciót megfelelően beállítani az autóban

4 bájt törölve, 2016. február 11., 23:50
Lépések
# '''Állítsd be az ülés távolságát és dőlésszögét!''' A háttámla beállítása akkor megfelelő, ha a vezető a kinyújtott kezének a csuklóját rá tudja helyezni nyújtózkodás nélkül a kormány felső ívére. Könnyebb helyzetben van az az autós, akinek a kormánya tengelyirányban is állítható, mert így a vezető kényelmesebb támladőlést engedhet meg magának.
# '''Állítsd be a fejtámlát!''' A fejtámla felső széle fejközép fejtető magasságban kell, hogy legyen. Ez azért fontos, mert az ütközés esetén fellépő ún. ostorcsapás effektus így tompítható a leghatékonyabban.
# '''Állítsd be az ülésmagasságot!''' Úgy célszerű beállítani az ülés magasságát, hogy a lehető legtöbbet lássunk a külvilágból. Az új autók vastag tetőoszlopai és nagyméretű tükrei sokat kitakarhatnak az autó környezetéből, holtteret képezhetnek. Törekedjünk arra, hogy minél jobban csökkentsük a holtteret és megfelelő kilátással rendelkezzünk! Az ülésmagasság helyesen akkor van beállítva, ha fejünk és az autó teteje között 3-4 ujjnyi távolság van.
# '''Fogd helyesen a kormányt!''' A helyes kormányfogás a 9 óra 15 perc állás – azaz a kormányt szimmetrikusan a bal és a jobbszélén kell fogni. Ugyanis így tudunk egy teljes fél fordulatot átfogás nélkül, mindkét irányba tekerni a kormányon, azaz a kormány elengedése vagy átfogása nélkül a legnagyobb kormánymozdulatot végrehajtani. Ez a fél fordulat pont egy gyors kikerülő manővert jelenthet például egy elénk szaladó gyermek esetén, majd gyors visszatérést a saját sávunkba, elkerülve egy komoly balesetet. Egy ilyen manővert egykezes vezetéssel nem valószínű, hogy bárki tökéletesen végre tudna hajtani.
 
 
== Tippek ==
Névtelen felhasználó