Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Felkészülni téli túrára

5 393 bájt hozzáadva, 2016. január 21., 17:10
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell felkészülni téli túrára? == right|150px A hideg és a hó nem mindenkit tántorít el attól, hogy kimerészkedve élvezze hava…”
== Hogyan kell felkészülni téli túrára? ==

[[Fájl:Telitura.jpg|right|150px]] A hideg és a hó nem mindenkit tántorít el attól, hogy kimerészkedve élvezze havas táj szépségeit. A megfelelő felszerelés és az alapvető szabályok betartása mellett valóban olyan csodás élményben lehet részünk, amiért érdemes kibújni a szobánk melegéből. Kalandra fel!


== Lépések ==

#A legfontosabb, hogy megfelelően felkészülj a speciális időjárási körülményekre.
#Öltözékedet gondosan válogasd meg.
#*Télen a túraöltözet legfontosabb célja a test melegen tartása. Célszerű rétegesen öltöznöd, mivel a testmozgás miatt hamar kimelegedhetsz. A legalsó réteg egy hatékony izzadságelvezető aláöltözet legyen, felette pedig az időjárástól függően egy vagy két polárfelső. Legfelül egy víz és szélálló dzsekit vagy kabátot viselj.
#*Nadrág esetében vízálló anyagot válassz. Ha nem olyan meleg, akkor egy melegebb aláöltözettel kombinálva tökéletesen megfelel a célnak.
#*A cipő megválasztása is nagyon fontos. Olyan lábbelit válassz, mely vízálló, lehetőség szerint magasabb a szára, és nem sima a talpa. Ha komolyabb hómennyiséggel nézel szembe, akkor úgyis szükséged lesz speciális felszerelésekre, mint amilyen a hótalp. Ilyenkor a cipőre erősítve könnyebbé válik a haladás.
#*Kamásli is szükséges lehet, melynek feladata, hogy megakadályozza, hogy a hó és a víz felülről jusson be a bakancsodba. Viszonylag olcsón beszerezhető, és nagyon hasznos tud lenni.
#*Zokniból akár kettőt is felvehetsz, de ügyelj rá, hogy ne szorítsa nagyon a lábfejedet. Illetve mindig legyen nálad pótzokni, szükség esetére.
Kesztyűt is úgy válaszd meg, hogy a kezedet jól melegítse. Tartalékba érdemes másik kesztyűt is hoznod, hogy cserélgethesd őket, ha nagyon átáznak. Arra figyelj, hogy a pótkesztyű ne a hátizsákodba legyen, hanem a kabát belső zsebébe, hogy melegen tartsd.
#*Sapka viselése kimondottan ajánlott még akkor is, ha nagyon meleg az idő. Leizzadva a fejen keresztül sok hőt adunk le, de a szeles időben könnyen megfázhatunk. A jó sapka takarja a füleket, véd a szél és a hideg ellen, ugyanakkor légáteresztő.
#A téli időszakban sokkal rövidebbek a nappalok, mint nyáron. A túrázást érdemes korábban kezdeni, mert délután hamar és szinte észrevétlenül sötétedik. Mindenesetre soha ne indulj el elemlámpa, vagy fejlámpa nélkül.
#Mielőtt útnak indulsz ellenőrizd, hogy fel van e töltve a mobiltelefonod, és tudod a helyi telefonszámot, melyet szükség esetén hívnod kell.
#Legyen nálad termoszban forró tea vagy forralt bor. Egy kis melegség nagy lendületet adhat, ha már elfáradtál.
#Több élelmiszert, energiaszeletet, csokit pakolj, mint amit normál esetben megennél. A téli túrázás igénybe veszi a szervezetedet, sok energiára van szükséged ilyenkor.
#Használj túrabotot, mely sokat segít az egyensúlyozásban, támaszkodásban.

== Tippek ==

*Ha komolyabb túrába kezdesz, és nem csak hobbi szinten gyalogolsz a havas tájon, akkor speciális eszközökre lesz szükséged. Ilyen a hótalp, jégcsákány, hágóvas. Ezeknek a használatát legjobban élőben tudod megtanulni egy profi túrázótól. Érdemes szervezett kiránduláson részt venned, ahol megmutatják és meg is tanítják ezen eszközök kezelését.
*Túrázáskor haladj inkább lassabban, de egyenletesebben. Így kevésbé izzadsz meg, és kevesebb megállót kell beiktatnod.
*A havas tájon olykor vakító napsütés is jellemző. Ha érzékeny a szemed, egy napszemüveget vagy az extrémem esetekre felkészülve egy síszemüveget bepakolnod.
*Ha túrázni támad kedved, de nem akarsz egyedül nekiindulni, az interneten számos oldalt találsz, ahol a meghirdetett túrákhoz lehet kapcsolódni. Kitűnő lehetőség arra, hogy kikapcsolódj, próbára tedd magad, és közben új emberekkel ismerkedhess meg. Ilyen például a [http://www.turatars.com/ Túratárs] oldala.


== Amire szükséged lehet ==

*megfelelő öltözék
*meleg innivaló
*élelmiszer, csoki
*túrabot
*elemlámpa
*bátorság, akaraterő
*jó csapat


== Figyelmeztetések ==

*Ne válassz olyan ruhadarabot vagy cipőt, mely túl szoros. Ha a vérkeringésed nem megfelelő, hamarabb kihűlnek a végtagjaid.
*Aláöltözet és zokni esetében is kerüld a gyapjú anyagot, mert hamar átnedvesedik, és lassan szárad.
*Kisebb pihenőknél ne vedd le a hátizsákodat, mert a megizzadt hátad, derekad nagyon hamar megfázhat.
*Ne indulj el egyedül túrázni, ha nem muszáj. Ha esetleg eltévedsz, vagy bajba kerülsz, egyedül sokkal kiszolgáltatottabb vagy. Ha mégis egyedül vágsz neki, telefonon legyél elérhető, és időnként tájékoztasd az otthoniakat a túra alakulásáról.


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==


* [http://www.turazzvelunk.hu/content/turazas-telen Túrázás télen]
* [http://www.mountex.hu/tippek/miben-keszulj-teli-turara Miben készülj téli túrára]
* [http://hetkaland.hu/felsz_telen Felszerelés télen]
* [http://www.hegyvilag.hu/?p=63 Téli túrázás]
* [http://www.men.hu/7-kotelezo-kellek-ha-telen-indulsz-turazni/nagyvilag/utazas/282 Kellékek ha télen indulsz túrázni]

[[Kategória:Sport-fitnesz]]
[[Kategória:Szórakozás-kikapcsolódás]]
966
szerkesztés