Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Levendulával ízesíteni

184 bájt hozzáadva, 2015. augusztus 2., 18:12
Lépések
== Lépések ==
# Szedj levendulát, óvatosan mosd meg, majd szárítsd le, így könnyebben kezelhető. A szárított levendula virága mind az illatát, mind a színét megőrzi. Próbáld ki különféle fogásokban:, ételekben.
# Mártásokba, szószokba: sós szószokba nem igazán illik bele, de a gyümölcsös, citromos, boros mártások kedvelt összetevője. [http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/eletmod/20131108-rozera-sult-ozfile-tokpurevel-es-levendulas-afonyamartassal-spirit-hotel.html Levendulás mártás]
# Húsokra: vadasokra nagyon finom, mivel lágyítja a vadhúsok jellegzetes ízét. Sütés, főzés végefelé szórd a húsra. A nem olyan karakteres húsokhoz, mint például a baromfi, csak nagyon óvatosan használd, de az a legjobb, ha ilyenkor inkább valamilyen levendulás szósszal bolondítod meg a husit húst vagy egyéb fűszerekkel kombinálod pácban.
# Tésztafélékbe: ínyenceknek ajánlott kenyérbe sütni, illetve különlegességként készíthető még a citromos-levendulás tészta. [http://www.limarapeksege.hu/2011/04/levendulas-teszta-citrommartassal.html Levendulás tészta]
# Köretekben: ha főtt, kockára vágott héjas újkrumplit beteszel a sütőbe sülni, a sütés vége előtt szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyemmel és egy kis levendulával. Hihetetlen összhatást fogsz elérni vele.
# Gyümölcssaláta tökéletes fűszere. Pl.: sárgadinnyével, eperrel, málnával jól harmonizál.
# Süteményekbe: szinte bármilyen édes süteményben, muffinban, kekszben nagyon finom, sőt díszítőelemként is funkcionálhat. Csokoládéval keverve pedig igazi szenzáció. [http://www.levendulafarm.hu/a-levendularol/40-hogyan-hasznalhatjuk-a-levendulat Levendulás sütemény]
# Valamint minden másba szórhatod, amibe elég bátor vagy használni és elnyeri a tetszésed.# Innivalókesetében is használhatod:
#*turmix, smoothie, shake: kiváló kiegészítője lehet a gyümölcsöknek. Édesítő szerepe van, így elég kevesebb édesítőszert beletenni. Egészségesebb, ha édesítőként mézet használsz.
#*gyógytea: a levendula a megfelelő gyógynövényekkel együtt erősítik egymás pozitív hatásait. Szinergistái a citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű. Többek között gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató, fájdalomcsillapító, légúttisztító, bőrregeneráló, immunerősítő hatása erőteljes.
#*a levendulás tej/víz igazi nyugtató, ízesített nedű. Csak áztass bele az adott folyadékba pár virágot, hagyd pár órát állni benne, majd szűrd le.
# A levendulát használhatod minden más ételhez és italhoz is. Csak rajtad és a fantáziádon múlik, hogy mennyire bátran használnod ezt a fűszert. Merj kísérletezni, hogy minél több oldalát megismerd ennek a csodá növénynek.
== Tippek ==
966
szerkesztés