Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A málnát gondozni

3 bájt hozzáadva, 2015. május 7., 11:01
Lépések
#*Tőtávolság 40-60 cm, ez függ a fajta gyökereinek helyigényétől is. Általában az alacsonyabb fajták gyökerei messzebbre terjeszkednek.
#*A kiásott gödörbe, vagy sávba helyezd bele a töveket.
#*Amennyiben szükséges rögzítsd a vesszőket például egy kifeszített dróthoz, vagy kerítés mellé ültesd a málnát.#*Takard meg földdel, és egy kicsit taposd meg a felszínét, hogy tömörebb legyen.
#*Vágd vissza az elültetett málnát az első egészséges rügyig. Nem kell túl sokat levágni, mert a szár vezeti el a tápanyagot a rügyekhez.
#*Öntözd meg a frissen elültetett töveket.
#*A málnát célszerű közvetlenül a szüret után metszeni, ritkítani. Ugyanis a letermett termővesszők betegségeket hordozhatnak.
#*A letermett, elszáradt termővesszőket kell először lemetszened. Ezeket gyűjts egy helyre és égesd el, hogy ne terjesszék a betegségeket.
#*Majd a sarjakat kell ritkítani. Kétféle sarj létezik, melyek jól elkülöníthetőek.
#*'''Tősarj''': a letermett kétéves kétéves vessző tövéből ered, gyenge minőségű termést hoz, lehetőleg szabadulj meg tőlük. Onnan ismered fel, hogy közvetlenül a termővesszőből ered, nincs önálló gyökérzete.
#*'''Gyökérsarj:''' a talajban, a gyökérből tör elő, önálló gyökérzettel rendelkezik, ezért sokkal erősebb. Ezeket a sarjakat akár külön is elültetheted, és gazdag termést várhatsz tőlük.
#*A metszéskor négyzetméterenként 5-7, folyóméterenként 8-12 sarjat hagyj meg, a többit távolítsd el. Az, hogy mitől négyzetméter vagy folyóméter, az a műveléstől függ. A támaszték melletti sorokat folyóméterenként mérjük. Házi kertekben azonban inkább töveket szoktak ültetni, és hagyják, hogy az terjedjen. Ilyen esetben négyzetméterrel számolhatsz.
 
== Tippek ==
966
szerkesztés