Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Curlingezni

3 341 bájt hozzáadva, 2015. május 3., 16:07
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell curlingezni? == right|250px A curling Magyarországon nem annyira ismert sportág, bár egyre többen kapnak kedvet ahhoz, kipróbál…”
== Hogyan kell curlingezni? ==

[[Fájl:Curling.jpg|right|250px]] A curling Magyarországon nem annyira ismert sportág, bár egyre többen kapnak kedvet ahhoz, kipróbálják. Ha szereted a téli sportokat, a logikus stratégiai játékokat és szeretsz úgy küzdeni, hogy közben meg sem kell érintened az ellenfeled, akkor ez a te sportod. Itt az idő, hogy megismerkedj az alapokkal.

== Lépések ==

# A curlinget két négy fős csapat játssza. Mindkét csapat nyolc-nyolc követ csúsztathat a 45,5 méter hosszú pályán. A pálya végén egy kör alakú mező van, mely a ház. Az a csapat nyer, amelynek kövei közelebb kerülnek a ház középpontjához. Ha nem csak egy követ sikerül közelebb juttatni az ellenfél köveinél a középponthoz, akkor értelemszerűen minden kő plusz pontot ér.
# A mérkőzés általában nyolc fordulóból (endből) áll, ahol döntetlen is lehet a végeredmény. Az országos bajnokság, európa- és világbajnokág és az olimpia viszont tíz endből áll és, ha egyenlő az állás az utolsó endnél, akkor még van egy döntő. Egy end során minden játékos kétszer csúsztathatja a 19 kg-os gránitkorongot.
#A játékosok egy előre meghatározott sorrendben játszanak: lead – second – third- skip. A skip a csapatkapitány, aki meghatározza a stratégiát és azt, hogy milyen dobást kell a csapatnak végrehajtania. Vegyes csoport esetén a férfiak és nők felváltva guríthatnak.
#A csúsztatás különböző korrekcióit azon játékosok végzik söpréssel, akik éppen nem gurítottak. A kőhöz nem érhetnek hozzá a söprés során, melynek célja, hogy a jégfelületen bizonyos hőt biztosítsanak, amivel a korong sebességét és irányát lehet befolyásolni.
#Lehetséges dobási formák:
#*guard kövek védik a házat
#*draw kövek célja a pontszerzés
#*a take out kövek pedig az ellenfél kövének eltávolítására hivatottak.


== Tippek ==

* Ha szeretnéd kipróbálni a sportágat, akkor a Szövetség honlapján találsz információt a nyílt edzésekről. Ilyenkor lehetőség van megismerkedni a curling eredetével, alapjaival és a gyakorlatban is kipróbálhatod.


== Amire szükséged lehet ==

* Egy pálya
* Egy korong
* Legalább egy csapat (3 vagy 4 játékos)
* Söprű (speciális erre a célra kifejlesztett fejjel)
* Megfelelő cipő
* A szabályok ismerete
* Koncentráció, stratégia


== Figyelmeztetések ==

*A curlinget speciális felszerelésben játsszák. A jég sokkal csúszósabb, mint a korcsolyapályák jege, és nem teljesen egyenes. Ezért játék közben fontos a megfelelő testtartás és az erre a célra készített cipő használata.
*Mivel a pálya jégből van, alapvetően hűvös környezetben több órát is el kell töltened játék közben. Mindenképpen figyelj arra, hogy megfelelően fel legyél öltözve.


== Kapcsolódó videók ==

<youtube>HftkSzl6tAc</youtube>


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.curling.hu/ Magyar Curling szövetség]
* [http://magyarnarancs.hu/sport/nem-legyurni-kell-82597 A curlingről]
* [http://www.curling.sport.hu/ Curlingezés]
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Curling Curling]
*[http://www.deluxe.hu/cikk/20071129/a_curling_sport_tortenete_szabalyai_jatekosok Professzionális jégsöprés]

[[Kategória:Sport-fitnesz]]
966
szerkesztés