Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Törtet osztani

2 319 bájt hozzáadva, 2015. március 26., 15:12
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell törtet osztani? == right|100pxTörtekkel szinte naponta találkozunk, viszont számolni már nem szeretünk velük. Pedig egyszerű! Mu…”
== Hogyan kell törtet osztani? ==

[[Fájl:tort.jpg|right|100px]]Törtekkel szinte naponta találkozunk, viszont számolni már nem szeretünk velük. Pedig egyszerű! Mutatom, hogyan kell.

== Lépések ==

# '''Azonosíts!''' Azonosítsd be a számlálót és a nevezőt! Segítek: a nevező a törtvonal alatti szám. Illetve nézd meg, milyen típusú szám az osztó. Máshogy kell eljárni, ha törtet törttel osztasz, és máshogy, ha egész számmal.
# '''Törtet törttel:'''
#* '''Törtet törttel úgy osztunk, hogy reciprokkal szorzunk.''' A reciprok nem más, mint az osztó -1. hatványa. Vagyis ilyenkor a számláló és a nevező helyet cserél.
#* Innentől szorzásként tekints a műveletre. '''Számlálót a számlálóval, nevezőt a nevezővel szorozz.'''
#* '''Ha tudsz, egyszerűsíts!''' Ha a számláló és a nevező is osztható ugyanazzal a számmal, akkor tedd meg, ezáltal egyszerűbb alakban is megkaphatod az eredményt.
# '''Egész számmal:'''
#* Az egész számnak is felírhatod a reciprokát, és számolhatsz az előzőeknek megfelelően. Mutatok pár példát: 2-nek a reciproka 1/2; 3-é az 1/3, 4-é az 1/4.
#* Ha nem reciprokkal számolsz, akkor nézd meg, hogy a számláló osztható-e maradék nélkül az osztóval. Ha igen, végezd el az osztást, a nevezőt pedig írd le változatlanul.
#* Ha a számláló nem osztható az osztóval, akkor pedig írd le a számlálót változatlanul, majd szorozd meg a nevezőt az osztóval.

== Tippek ==

* Négyzetrácsos lapon könnyebb számolni.
* Érdemes minden részletet a kezdetekben külön sorba leírni, hogy átláthatóbb legyen.

== Amire szükséged lehet ==

* Szorzótábla ismerete
* Papír, toll, ceruza
* Odafigyelés


== Figyelmeztetések ==

* Mindig azonosítsd be a tört részeit! Más eredményt kapsz, ha nevező helyett a számlálót veszed figyelembe!

== Kapcsolódó videók ==

<youtube>k1fbCU_GvGM</youtube>


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://tananyag.net/matematika/elemi-algebra/a-kozonseges-tortek-muveletek A közönséges törtek, műveletek]
*[http://realika.educatio.hu/ctrl.php/unregistered/preview/preview?userid=0&store=0&pbk=%2Fctrl.php%2Funregistered%2Fcourses&c=43&node=a235&pbka=0&savebtn=1 Műveletek törtekkel online tananyag]

[[Kategória:Oktatás]]
103
szerkesztés