Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Bort dekantálni, azaz áttölteni

4 bájt törölve, 2014. július 7., 12:48
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell a bort dekantálni, azaz áttölteni? ==
[[Fájl:Dekantalo_karaf.jpg|right|200px]]A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés, mely magyarul egyszerűen csak annyit tesz: "áttöltés". A bor felszolgálását ünnepélyesebbé és színpadiassá teszi ez a művelet. Leginkább csak akkor alkalmazzák, ha az idők során a borban üledék képződött, és e nélkül, tisztán szeretnék szervírozni a bort. Emellett néhány fajtának is jót tehet a szellőztetés. Hiszen a karafban a bor szétterül, ezáltal több oxigénnel érintkezik, felfrissül. 
== Lépések ==
* Érdemes utána olvasni, mely borfajtáknak ajánlott a szellőztetés, mert erre nincs általános szabály. A túl idős boroknak sokszor inkább csak árt, mint használ.
 
== Kapcsolódó videók ==
375
szerkesztés