Segítséget kérni a 112-es telefonszámon

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell segítséget kérni a 112-es telefonszámon?

112-segelyhivo.png

A 112-es segélyhívó szám 2014 óta működik Magyarországon. 2017 végétől már az összes olyan telefonhívást itt fogadják, amelyekkel korábban a mentőket (104-es), a tűzoltókat/katasztrófavédelmet (105-ös) vagy a rendőröket (107-es) lehetett elérni. Így csak egy telefonszámot kell megjegyezni, ráadásul nagyobb vészhelyzetnél az operátor egyszerre tud riasztani minden illetékes szervet. Az alábbi cikkünk abban segít, hogy a lehető leggyorsabban segítséghez juss a 112-es telefonszámon keresztül.

[szerkesztés] Lépések

 1. Csak vészhelyzetben hívd! A 112-es telefonszámot a többi segélyhívószámhoz hasonlóan akkor kell hívni, ha emberi élet van veszélyben, az anyagi javakat vagy a természeti környezetet súlyos kár fenyegeti. Ilyen például egy közlekedési baleset, egy betörés vagy ha lángra kap egy épület. Az emberéletet nem veszélyeztető vagy bűncselekménynek nem minősülő esetekben még akkor sem szabad a 112-őt hívni, ha bosszantó vagy előírásokba ütköző dologról van szó – ilyenkor közvetlenül kell keresni az illetékes szervet (pl. szemetelés vagy szabálytalan parkolás miatt).
 2. Azonosítsd magad! Amint fogadja a hívásodat az operátor, mondd meg a neved és azt a telefonszámot, amiről beszélsz (vagy amin vissza tudnak hívni, ha megszakad a vonal).
 3. Egy mondatban vázold a helyzetet! Az operátor nem fog tudni segíteni, ezért neki hiába magyarázod részletesen a helyzetet. Ha viszont a megfelelő tájékoztatást adod, gyorsan tovább tud kapcsolni az illetékes emberhez. Elég ilyeneket mondani: „A terhes feleségemnél megindult a szülés”, „Egy idős ember elájult és nem tér magához, félek, hogy szívrohama van”, „Épp most törnek be a szomszéd lakásba”.
 4. Add meg a pontos címet! A lehető legpontosabban közöld, hogy hová kell mennie a segítségnek. A 112-es segélyhívó számra érkező hívásokat az operátorok nem helyben, hanem két országos központban (Miskolcon, illetve Szombathelyen) fogadják. Ezért nem biztos, hogy az adott munkatárs tudja, hogy hol van „a Kálvin téri villamosmegálló”. Ha nem vagy ismerős a környéken, akkor próbálj a környéken tartózkodóktól segítséget kérni, és minél pontosabban beszerezni az alábbi adatokat:
  1. a város nevét, irányítószámát (különösen, ha nehezen érthető vagy könnyen összekeverhető helyről van szó),
  2. Budapesten a kerületet (gondolj bele, hogy a fővárosban hány Kossuth utca van!),
  3. az utcát és a házszámot,
  4. közúton a kilométerszámot,
  5. lakott területen kívül vagy jobb híján sokat segít, ha le tudod diktálni a pontos koordinátákat egy okostelefon navigációs programja vagy egy GPS segítségével.
 5. Válaszolj a kérdésekre! Előfordulhat, hogy az operátornak még további információra van szüksége ahhoz, hogy a megfelelő szakemberhez irányíthasson (pl. ha egy balesetnél beszorult valaki az autóba, akkor nemcsak mentőre, hanem tűzoltóra is szükség lehet). Ezért várd meg a kérdéseket, és próbálj a lehető legpontosabban, legtömörebben válaszolni.
 6. Várd meg a kapcsolást! Az operátor ezután továbbkapcsol a megfelelő szakemberhez – az esettől függően a mentőkhöz, tűzoltókhoz vagy a rendőrökhöz. Bár az operátor által rögzített információkat elvileg ott is látják, előfordulhat, hogy újra rá fognak kérdezni az elmondottakra, illetve valószínűleg több részletet fognak kérni. Próbálj összeszedetten, lényegre törően de pontosan válaszolni, hogy mielőbb elindulhasson a segítség.
 7. Ha teheted, maradj a helyszínen! Ha nem vagy közvetlen vészhelyzetben (például téged nem fenyeget a tűz), akkor a helyszínen várd meg a segítséget. Ez azért fontos, mert előfordulhat, hogy visszahívnak (például új információkat kérnek arról, hogy milyen állapotban van a beteg, vagy hogyan még a feltört lakásban van-e a betörő). Tartsd a kezed ügyében azt a telefont, amelynek számát megadtad a segélyhívó központnak! Lehetőségeid szerint próbáld segíteni a kiérkező szerveket – ha például egy társasházi lakásban lévő beteghez hívtál mentőket, küldj le valakit a kapu elé, aki segít útba igazítani a szakembereket. Kezdd meg az újraélesztést, elsősegélynyújtást – ha kell, ehhez kérj segítséget a mentésirányítástól, miután az operátor a megfelelő szakemberhez kapcsolt.

[szerkesztés] Tippek

 • A 112-es segélyhívót SIM kártya nélküli vagy zárolt telefonokról is lehet hívni. Minden segélyhívás ingyenes.
 • A segélyhívó központokban egy meghatározott, logikus rendszer szerint rögzítik az adatokat, így a legjobb, amit tehetünk, ha mindig az operátor kérdésére válaszolunk.
 • Néhány kérdés, amire nagy valószínűséggel számíthatsz, ha a 112-es segélyhívót tárcsázod:
  • Hány sérült van, milyen sérülésekkel?
  • Gyermeknek, középkorú felnőttnek vagy idős embernek kell a segítség? (Más-más felszereltségű mentőre lehet szükség.)
  • Folyamatban van még az esemény? Ha nem, mennyi idő telt el a vészhelyzet kialakulása és a bejelentés között?
  • Hogyan juthat a segítség legegyszerűbben a helyszínre? (Például egy tanya vagy egy erdei turistaház esetén.)
  • Szükség van műszaki mentésre, útlezárásra, forgalomirányításra?
  • Van-e a közelben veszélyes, robbanékony anyag (pl. gázpalack)?
 • A 112-es segélyhívó szám nemcsak Magyarországról, hanem az Európai Unió minden tagállamában hívható, a központok az adott ország hivatalos nyelve mellett más világnyelveken (angolul, németül) is tudják fogadni a bejelentéseket.
 • Ha lelki segélyszolgálatra van szükséged, a 112 helyett hívd a következő telefonszámot: 116-123.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Telefon
 • Alapvető információk a vészhelyzettel kapcsolatban
 • Higgadtság, összeszedettség

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A segélyhívó központba érkező hívások jelentős része (70%-a) nem vészhelyzethez kapcsolódik, ami jelentősen leterheli a rendszert és emiatt a valódi vészhelyzetekben lévők is lassabban kapnak segítséget. Soha ne hívd a 112-őt sima bejelentés vagy információkérés miatt – gondolj arra, hogy másnak épp az életet jelentheti az a pár perc, amíg lefoglalod az ügyintézőt.
 • Ha a 112-es segélyhívót nem a rendeltetésének megfelelően használod, az szabálysértésnek minősül, amiért pénzbüntetés járhat.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki