Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Savanyú káposztát otthon készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell savanyú káposztát készíteni otthon?

Savanyu kaposzta.jpg
Egy igazán kedvelt savanyúság, ami tipikus magyar kuriózum, ráadásul telis-tele van egészséges anyagokkal: ez nem más, mint a hófehér savanyú káposzta. A piacon vagy a hipermarketekben bármikor vehetünk az ebéd mellé, akár csalamádé formájában is. Viszont sajnos a legtöbbször tartósításra vegyszereket használnak az eltarthatóság növelésére. A jó hír, hogy mi magunk is elkészíthetjük otthon friss káposztából a saját házi savanyú káposztánkat.

[szerkesztés] Lépések

 1. Tisztítás: a káposzta tisztítását nagyon gondosan és alaposan kell végeznünk, mert a legapróbb betegrész is rossz íz- és szaganyagokat kelthet a késztermékben. A tisztítás során vágjuk le a torzsavégeket és folyó meleg víz alatt minden levelet külön mossunk át.
 2. Szeletelés: az erjedési folyamat és a késztermék minősége, sikere nagyban függ a lelkiismeretesen és szakszerűen végzett szeleteléstől. Az előkészített káposztafejeket speciális káposztagyalun vékony, 2-3 mm vastagságú metéltre gyaluljuk, illetve 1-1,5 cm széles szeletekre vágjuk fel, majd ekkor mérjük le az össztömegét.
 3. Betöltés és sózás: a gyalult káposztát egy megfelelő méretű savanyító edénybe (cserépedény, nagy befőttesüveg, műanyag vödör) vagy egy speciális savanyító kőedénybe, hordóba vagy nagyobb edénybe helyezzük bele, melynek az alját 3-4 db káposztalevéllel béleljünk ki. A rétegezéskor a káposztát egyenletesen sózzuk, és mérjünk ki minden szeletelt 1 kg káposztához 25 -30 g sót. A sózást rétegesen végezzük, ügyelve arra, hogy egyenletesen történjen. A szeletelt káposzták közé szokás 10–20% fejes káposztát is tenni. A fejek torzsáját keresztbe vágjuk el, majd sózzuk őket. Adott mennyiségű szeletelt káposztára egy réteg fejes káposztát tegyünk, és a rétegezésnél a torzsával lefelé, szorosan egymás mellé helyezzük egymásra a fejeket.
 4. Fűszerezés: a hagyományosan készülő savanyú káposztát általában nem szokás fűszerezni, kivétel a jellegzetes nyári káposzta, amelyhez 1% kaprot tesznek. Egyes fűszerek ízlés szerint hozzá tehetők, az alábbi fűszerek dominálnak a káposztához: a piros csöves paprika, a csili, a fehér és fekete bors, a kapor, a kömény, a koriander és a babérlevél.
 5. A fölösleges víz eltávolítása és az erjesztés kezdeti folyamata: a fölösleges folyadék eltávolításának a célja a levegő kihajtása és a cukortartalmú nedv kipréselése a káposzta leveleiből. E folyamatnál az összes réteget addig kell préselni, míg a káposzta leve ellepi a szeleteket. Az előkészített, megtöltött és rétegezett káposztaszeleteket jól nyomkodjuk meg egy nagyobb fakanállal (régen taposták) úgy, hogy levet eresszen – a levelek tetejére fedőként lapostányért tegyünk, arra pedig nehezéknek egy jó nagy vízzel teli befőttes üveget helyezzünk. A tejsavas erjedés a préselés által kinyert lében kezdődik és zajlik majd le. Így a préselés a káposzta savanyításának a leglényegesebb művelete. A végén fedjük le az edényt, majd tegyük langyos helyre, míg meg nem indul az erjedés (általában 7-10 nap), majd utána hideg helyen tároljuk.
 6. Erjesztés: a káposzta erjesztési hőmérséklete mindig az időszaktól függő, így akár 0 és 20-25 °C között is ingadozhat - a káposzta erjesztését legcélszerűbb 21-24 °C-on végezni. Ennek megfelelően az erjedés ideje 5-10 naptól egészen 60-90 napig is kiterjedhet. Az őszi időszakban jellemzően a 30 napos erjedési időintervallum a szokványos. Az első napokban a keletkező gáz a káposzta levét felhabosítja - ezt időközönként alaposan el kell távolítani, az élesztős réteget együtt. A betöltés és a taposás után nagyon sok lére számíthatunk, így a sok lé elcsuroghat, s a végén nem lesz elegendő a lé mennyisége ahhoz, hogy a káposztát teljesen elfedje - a hiányzó levet ezért pótolnunk kell 3%-os sóoldattal.
 7. Tárolás: az erjesztett káposztát –2 és 0 °C-os hőmérséklet között kell tárolni, mivel a kedvezőtlen hőmérsékletű körülmények között a tárolás során káros változások mehetnek végbe.

[szerkesztés] Tippek

 • A téli káposztához 3% sót adjunk, a nyári káposztához pedig 4%-ot.
 • Egyes tájegységeken a káposztához vagdalt hagymát, egész vagy feldarabolt almát, birset és sárgarépát, valamint más zöldségeket is adnak.
 • A nehezék másik célja, hogy az erjedéskor keletkező igen nagy mennyiségű gáz felnyomó erejét ellensúlyozni tudjuk.
 • Akár nagyobb cserépedényekben, 5 literes uborkás üvegekben is lehet savanyítani.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • friss, érett káposzta
 • savanyító edény, cserépedény, nagy befőttesüveg, műanyag vödör, speciális savanyító kőedény, hordó
 • tányér
 • fűszerek
 • víz
 • fakanál
 • káposztagyalugép

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ügyeljünk a tisztaságra, alaposan megmosott kézzel dolgozzunk!
 • A rosszul kipréselt káposztánál könnyen mellékerjedés indulhat el, amely meggátolhatja a tartósítást biztosító tejsavas erjedést, s így rossz minőségű és ízű terméket kaphatunk.
 • A tányér mindig merüljön bele a lébe, hogy a káposztát ne érje levegő.
 • Amennyiben nem eresztett elég levet a káposzta, akkor kevés forralt langyos vízzel kell pótolni a tányér tetejéig azt.
 • Ügyeljünk rá, hogy a fedél folyton vízszintesen maradjon a savanyítás közben, hogy a gázok elillanhassanak belőle.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező