Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Rántást készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell rántást készíteni?

Rántás.jpg
A rántás számos főzelék, leves és főétel alapja. Célja, hogy sűrűbbé és laktatóbbá tegye az ételt.

[szerkesztés] Lépések

  1. Forrósítsuk fel az olajat/ zsírt vagy vajat! A zsiradék kiválasztása a kész étel típusától és ízvilágától függ. A melegítendő zsiradék mennyiségét is attól függően kell meghatározni, hogy mekkora rántást szeretnénk készíteni. Minél több olajjal kezdünk el dolgozni, annál több lisztre lesz szükségünk hozzá.
  2. Tegyük hozzá a lisztet! Ha kellően felforrósodott a zsiradék, akkor adjuk hozzá a lisztet! Gyorsan keverjük el a beleöntött lisztet, hogy ne legyen csomós!
  3. Pirítsuk arany barnára a lisztet! Folyamatos kevergetés mellett pirítsuk arany barnára a lisztet, vigyázva, hogy ne égessük oda a rántást!
  4. Engedjük fel a rántást! Attól függően, hogy milyen ételt készítünk vízzel vagy valamilyen más folyadékkal (pl. sűrített paradicsommal) engedjük fel a rántást! Fontos, hogy lassan öntsük bele a folyadékot, és folyamatos kevergetéssel kerüljük el, hogy becsomósodjon!

[szerkesztés] Tippek

  • A krémlevesek sűrítésére alkalmazott rántásokat érdemes inkább vajjal csinálni, míg a főzelékekét inkább zsírral vagy olajjal attól függően, hogy édes vagy savanyú ízesítésű egytálételt készítünk.
  • Érdemes vastag falú és teflon bevonatú lábasban elkészíteni a rántást, mivel könnyen odakozmál! Ugyanezért gáztűzhely esetében lemez használata is ajánlott a lábas alá.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • zsír, olaj vagy vaj
  • liszt
  • víz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Vigyázni kell, mert ha véletlenül túl nagy rántást csinálunk, azaz túl sok olajat és lisztet használunk, akkor könnyen lisztízűvé válhat az egész étel is.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka