Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Nokedlit készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell nokedlit vagy galuskát készíteni?

Nokedli.png
A nokedli köretként, mondjuk pörköltekhez vagy főételként tojásos nokedliként egyaránt ízletes. Sokan ódzkodnak az elkészítésétől pedig igazán nem nehéz, csak kicsit pepecselős, és valóban több kosszal jár, mint mondjuk tésztát kifőzni, de megéri!

[szerkesztés] Lépések

 1. Rakjuk össze az alapanyagokat! A fél kiló liszthez adjuk hozzá az ízlés szerinti sómennyiséget! Viszonylag sok sót rakjunk bele, mert a száraz tésztákkal ellentétben a nokedli esetében a só a tésztába kerül nem pedig a vízbe, ezért utólag már nehéz ízesíteni! Üssük fel hozzá a 4 vagy 5 tojást ízlés szerint! A nokedli annál kevésbé lesz száraz minél több tojást teszünk hozzá, és annál jobban összeáll!
 2. Öntsük hozzá a kb. fél dl olajat! Ez a másik fontos különbség a száraz tésztákhoz képest, hogy a sóhoz hasonlóan itt az olaj is a tésztába kerül a kifőző vízbe viszont nem!
 3. Kezdjük el hozzáadni a tejet, de ne egyből az egészet, hanem csak szépen apránként, attól függően, hogy mennyit vesz fel a tészta! Akkor jó a tészta, ha az alapanyagok összeadása után viszonylag könnyen tudjuk keverni! A palacsinta tésztánál jóval sűrűbb, viszont a száraztésztákhoz, mácsikhoz képest lágyabb tésztát kell kapnunk, melyet viszonylag könnyen ki tudunk szaggatni! Állagát tekintve nyúlós tésztát kell kapnunk!
 4. Forraljunk egy lábasba vizet a kifőzéshez! Ha forr a víz, akkor a lángot hajtsuk le alatta!
 5. Kezdjük el szaggatni a galuskát! Szaggatás előtt öblítsük le langyos vízzel a nokedli szaggatót, hogy ne ragadjon rá azonnal a tészta! Tegyük rá a vízzel teli fazék tetejére, és tegyünk bele annyi tésztát, amennyi egyszerre jól kezelhető, azaz nem folyik le egybe a széleken stb.! Magunktól eltolva és magunk felé húzva váltogatott mozdulattal kezdjük el átpréselni a tésztát a lyukakon, bele a vízbe! Időnként keverjük meg a vízben lévő darabokat, hogy ne ragadjanak össze!
 6. Tekerjük fel a lángot a víz alatt! Ha kiszaggattuk az egyszerre kimért adagot, akkor vegyük le a szaggatót az edényről, és vegyük fel a lángot, majdnem teljesen a víz alatt! Pár perc alatt kevergetés mellett a nokedli darabok meg fognak nőni, és elkezdenek feljönni a víz tetejére! Ez viszonylag gyors folyamat, ezért folyamatos odafigyelést igényel, hogy ne fusson ki! Ha már a habos víz tetején vannak a nokedlik, akkor hajtsuk le a lángot újra takarékra!
 7. Szedjük ki a nokedlit! Egy tálba engedjünk hideg vizet, majd a takarékon levő vízből szűrővel szedjük ki a galuskát, és öntsük bele őket a hideg vízbe! Ha kiszedtük az összes vízben lévő nokedlit, akkor vegyük fel újra a lángot a víz alatt!
 8. Szűrjük le a kifőtt nokedlit! A hideg vizes tálban lévő galuskát a szűrő segítségével szűrjük le, és folyó víz alatt öblítsük át őket, majd hagyjuk lecsöpögni őket!
 9. Ha felforrt a víz újra, vegyük le ismét takarékra, és jöhet a következő adag szaggatása! Ezt a körkörös folyamatot addig ismételgetjük, míg el nem fogy az összes tészta!

[szerkesztés] Tippek

 • A szaggatót mártsuk bele a forró vízbe, így könnyebb szaggatni a tésztát!
 • Szaggatás közben a már vízbe esett darabokat időnként keverjük el, hogy ne ragadjanak össze!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • 0,5 kg liszt
 • 4-5 tojás
 • 0,5 dl olaj
 • 2-3 dl tej
 • víz kifőzéshez
 • nokedli szaggató
 • szűrőkanál

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne rakjunk sót a vízbe, amibe kifőzzük a nokedlit!
 • Ne tegyünk olajat a vízbe, amibe kifőzzük a nokedlit!
 • Soha ne hagyjuk őrizetlenül a galuskát kifőzéskor, mert rettentő gyorsan kifuthat!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka