Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Mobil klímát választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell mobil klímát választani?

Mobil-klima-kivalasztasa-tippek-meretezes.jpg
Nincs is jobb érzés, mikor egy hosszú és meleg nyári nap után visszahúzódunk lakhelyünk árnyékába és megajándékozzuk magunkat egy jól megérdemelt pihenéssel. Na igen, de általában ez nem így történik, hiszen napközben annyira felmelegszik a lakás, hogy a túlmelegedett szobahőmérséklet miatt a megérdemelt pihenés szenvedéssé alakul. Erre a problémára a legjobb megoldás a mobil klíma, hiszen ez a legpraktikusabb, önállóan azonnal üzembe helyezhető készülék, ami felveszi a harcot a meleg ellen. És hogy mi alapján válasszuk ki jövőbeli mobil klímánkat? Olvasd el tippjeinket!

[szerkesztés] Lépések

 1. Alaptípusok: Mobil klímából három fajta létezik. A csöves változat a legolcsóbb, üzembe helyezése sem igényel semmilyen átalakítást. A létezik kültéri verzió is, melynél a hideg levegőt kell a hűtendő szobába bevezetni, ezek drágábbak és hatásfokuk is rosszabb. A harmadik lehetőséget a mobil split klímák adják, ezek a legdrágább megoldások, cserébe az osztott megoldásnak köszönhetően halkak és közel a fixre szerelt split klímával megegyező hatékonysággal működnek.
 2. Alapfunkciók: Egy mobil klímának számos funkciója lehet, de a legfontosabb a hűtés. Ehhez társulhatnak olyan extrák, mint például a fűtés, párátlanítás és/vagy ventilátor opció. Érdemes tehát olyan berendezést választani, ami tudásában többféle helyzetre és igényre is megoldást kínál.
 3. Hűtőteljesítmény: Elérkeztünk a legfontosabb kiválasztási szemponthoz, mégpedig a hűtőteljesítményhez. Fontos tudni, hogy mekkora szobát szeretnél lehűteni, amihez a mobilklíma kW-ban megadott teljesítménye ad támpontot. Ehhez az értékhez a szoba méretét légköbméterben tudod igazítani (hosszúság, szélesség, magasság szorzata méterben). 25-35 wattnyi teljesítmény kb. 1 légköbmétert tud lehűteni. Ezek alapján, ha pl. a szoba mérete 4x6x3 méter (ami 72 légköbméter), akkor egy kb. 2100 wattos (vagyis 2,1 kW-os) hűtőteljesítményű mobil klímára van szükséged. Persze a számolgatásban és kiválasztásban a boltban lévő szakemberek is tudnak segíteni.
 4. Mobilitás: Habár a méret általában összefügg a hűtőteljesítménnyel, ügyelj a kiválasztott termék szélességére, hosszára, magasságára és súlyára is. Tervezd meg előre, hogy hová kerül, ne válassz feleslegesen nagyobbat.
 5. Víztartály: Sok esetben víztartállyal működő készülékeket lehet kapni, viszont ma már léteznek víztartály nélkül működő darabok is, ezek üzemeltetése – nem kell a tartály sűrítésével bíbelődni – sokkal könnyebbek.
 6. Porszűrő: Győződj meg róla, hogy a kiválasztott mobil klíma porszűrője mosható-e vagy folyamatos cserét igényel. Utóbbi esetén általában extra költséggel számolhatsz.
 7. Extra tartozékok: A távirányítás, mint fontos jellemző elengedhetetlen egy mobilklíma esetében, hiszen a kényelem miatt ez a legegyszerűbb módja a hőmérséklet szabályozásának. Ezekhez a darabokhoz értelemszerűen jár egy távirányító, mellyel távolról is kedvünk szerint állíthatjuk a megvásárolt klíma beállításait.


[szerkesztés] Tippek

 • A mobil klímád kiválasztása előtt vesd össze a készülék teljesítményét és méretét a célhelyiség méretével, hiszen a szoba méretétől függően más-más teljesítményű és méretű klíma lesz praktikus számodra.
 • A kiválasztásnál ügyelj a készülék leírásán feltüntetett zajszint mértékére, mert kellemetlenségekkel járhat, ha a működés nagy zajjal jár.
 • Győződj meg az energia használatának hatékonyságáról. Ha a kiválasztott mobil klíma „A” jelzést visel, akkor költséghatékonyabb az ABC-ben következő betűvel jelölt társainál. Érdemes a legjobb kategóriát választani, hiszen az áramszámlában később „visszajön” az ára.
 • Vedd figyelembe az apróbb kényelmi és esztétikai szempontokat is, mint például a kábel hosszúságát vagy a klíma színét.
 • Előzd meg a készülék meleg levegő kibocsátását egy ablaktakaróval.
 • A mobil klímákhoz kaphatók ablaktakaró eszköz, ez megakadályozza, hogy a légkondicionáló által kivezetett hő visszaáramoljon a hűtött légtérbe.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Pénz,
 • elhatározás,
 • szakértői vélemény,
 • szobád mérete,
 • szállítási eszköz.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Vásárlás előtt egyeztess egy szakemberrel, aki segíteni tud a számodra legpraktikusabb mobil klíma kiválasztásban!
 • Győződj meg a biztosított garanciáról és őrizd meg a papírokat!
 • A mobil klímádat kizárólag rendeltetésszerűen használd a balesetek elkerülése érdekében!
 • A berendezés elhelyezésénél ügyelj a biztonsági előírásokra!
 • Bármilyen meghibásodás esetén fordulj azonnal szakemberhez!


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell