Mennyezeti lámpát választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell mennyezeti lámpát választani?

250ox
Mennyezeti lámpát keresel fürdőszobába, nappaliba, folyosóra, teraszra vagy egyéb helyre? Olvasd el cikkünket, melyben összeszedtük azokat a hasznos és fontos tudnivalókat, amelyek mindenképpen jól jönnek majd az ideális mennyezeti lámpa kiválasztása során.

[szerkesztés] Lépések

 1. A helyiség mérete és a szükséges fényerő: Minél nagyobb a helyiség, annál nagyobb fénykibocsátással bíró lámpát ajánlatos választani, hogy ne legyen homályos pontja a szobának. Elképzelhető, hogy ehhez akár több mennyezeti lámpára is szükség lesz. A fényáram mértékegysége a lumen, míg az 1 lumen 1 m2-re jutó fényerejét luxban mérjük. Fontos, hogy általában a fürdőszobába és a konyhába érdemes több luxot „bezsúfolni”, mert ezekben a helyiségekben rendkívül fontos a világosság.
 2. Állítható fényerősség, fénymelegség: Nem minden helyzetben kell ugyanolyan erősen világítania a mennyezeti lámpának. Ha például néha hangulatosabb megvilágítást szeretnél, mindenképpen olyan eszközt válassz, ami rendelkezik fényerősség szabályzással – ez ma már a korszerű LED-fényforrások esetében is elérhető funkció (elterjed szóhasználat szerint ez a dimmelhetőség).
 3. Színhőmérséklet (Kelvin): Van, aki a fehérebb, hidegebb megvilágítást kedveli, van, aki inkább a sárgásabb színt részesítik előnyben a „napsütés érzet” miatt. Ennek eldöntését segíti az ún. Kelvin-skála: minél nagyobb a skálán szereplő érték, annál fehérebb, majd végül kékebb fényt kapunk. Vannak olyan mennyezeti lámpák, amiknek színhőmérsékletét kedvünk szerint állíthatjuk egy távirányító segítségével.
 4. IP-védettség: Habár a fürdőszobába szánt mennyezeti lámpát valószínűleg már nem éri a víz még akkor sem, ha kisgyerekek vannak a családban, nem árt olyan mennyezeti lámpát venni, ami megfelelő védelemmel van ellátva. Ezt az IP felirattal és egy számmal szokták jelölni: fürdőszobai lámpák esetében IP44-es, ha pedig közvetlen a zuhanyzó fölé tennénk, akkor pedig IP56-os minősítéssel rendelkező fényforrást válasszunk.
 5. Fogyasztás: Ezt wattban adják meg a gyártók. Minél nagyobb a wattszám, annál nagyobb a fogyasztás.

[szerkesztés] Tippek

 • Az üzletekben általában még vásárlás előtt kipróbálhatók a termékek. Valahol kihelyezett teszt termékekkel (mintával) próbát tehetünk a tökéletes végeredmény érdekében.
 • Nem tudod, hogy milyen műszaki paraméterekkel rendelkező mennyezeti lámpa a legjobb megoldást? Kérd az áruházban a szakember segítségét. Ne felejtsd, online vásárlás esetén – ahol nem tudod megnézni, kipróbálni a terméket – 2 hétig visszaküldheted a lámpát és visszakérheted az árát.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Villanyszerelő
 • Fúró
 • Csavarhúzó
 • Létra

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A mennyezeti lámpa felszerelést körültekintően, mindig lekapcsolt biztosíték mellett és egy másik személy jelenlétében, vagy szakemberrel végezd!
 • Ügyelj a rendeltetésszerű használatra!
 • Kültérre, illetve vizes helyiségekbe (pl. fürdőszobába) vásárolj megfelelő IP-védelemmel rendelkező lámpát!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell