Medvehagymát termeszteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell medvehagymát termeszteni?

Mhagyma.jpg
A medvehagyma, mint közkedvelt fűszer-, és salátanövény, ma már nem hiányozhat egyetlen konyhából sem. Jellegzetes aromájú gyógynövény, melynek jótékony hatása már az ókorban ismert volt. Sok C-vitamint tartalmaz, enyhíti a fejfájást, szédülést és a magas vérnyomást, vértisztító, vese-, és húgyhólyagtisztító hatású, valamint kedvezően hat az emésztőrendszerre. Termesztése nem bonyolult, ugyanakkor néhány dologra oda kell figyelni, ha frissen szeretnéd majd begyűjteni a kertedből a medvehagymát.


[szerkesztés] Lépések

  1. Ültetése, vetése:
    • medvehagymát magról is tudsz vetni, de egyszerűbb és gyorsabb eredményhez vezet, ha veszel ültetőhagymát vagy cserepes medvehagyma tövet, és azt ülteted ki. Magot inkább kora tavasszal szórj ki, hagymát, tövet késő nyáron vagy kora ősszel lehet kiültetni.
    • keress a kertedben egy félárnyékos, nyirkosabb zugot, ahol remélhetőleg tápanyagban gazdag a föld, majd a töveket óvatosan emeld ki a cserépből földlabdával együtt. Kis, kb. 5 cm mély mélyedésekbe helyezd a töveket, egymástól 20 cm távolságra. Egyszerre több tövet ültess ki nagyobb csoportba, egyrészt mert így érzi jól magát, másrészt, hogy később kellő mennyiséget tudj majd szüretelni.
  2. Gondozása:
    • az újonnan ültetett növényeket 2 hétig rendszeresen öntözd, illetve a magról vetett medvehagymát egész nyáron át öntözgesd, egyébként nem igényel nagyobb törődést.
    • kártevők, betegségek ritkán fordulnak elő.
  3. Gyűjtése:
    • a friss levelek gyűjtési szezonja már február végétől elkezdődik nyár végéig.
    • ne szedd ki gyökerestől a növényt, és ne szedj le róla minden levelet (maximum a felét), hogy túlélje a beavatkozást. Évelő növény.
    • ha virágzás előtt szeded, akkor tartalmazza a legtöbb C-vitamint.


[szerkesztés] Tippek

  • Ha már zöldellik a kertedben a medvehagyma, elkezdhetsz azon gondolkozni, hogy amit frissen nem tudtok elfogyasztani, azt hogyan tudod majd tartósítani. Fagyasztás mellett még fennáll az a lehetőség is, hogy olajban teszed el. A leveleket vágd apróra vagy turmixold össze, keverd sóval, citromlével, olívaolajjal, hogy krémesen kenhető legyen. Egyéb hozzávalóként még illik hozzá a dió, fenyőmag, parmezán sajt, provence-i fűszerkeverék. Bontatlan befőttes üvegben, hűtőben tárolva több hónapig is eláll. Pirítósra, tésztafélékre, húsokhoz kiváló.
  • Ha nincs kerted, akkor egy nagyobb cserép is alkalmas a termesztésére.
  • Ha van rá igény, medvehagyma vetőmagot az áprilisban-májusban virágzó növényből is szerezhetsz.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • medvehagyma: vetőmag, ültetőhagyma, tő
  • félárnyékos hely


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Sokan az természetes lelőhelyéről felszedett tövekkel próbálják otthon szaporítani a medvehagymát, ami azért nem ajánlatos, mert a nagy érdeklődés miatt jócskán megritkult az állománya, emiatt nem is mindenhol engedélyezett a szedése. Hadd maradjanak meg a természetes helyükön, helyette magról vagy kereskedésekben vásárolt ültetőhagymáról és cserepes növényekről szaporíts.
  • A medvehagyma levele a gyöngyvirág és az őszi kikerics levelével nagyon hasonló, viszont ezek levele erősen mérgező! Begyűjtés előtt mindenképpen győződj meg arról, hogy jó növényt készülsz-e leszedni. Ehhez segítség, hogy a medvehagymának átható fokhagyma illata van.
  • Vérzékenyeknek nem ajánlott, mert vérhígító hatása van.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk