Laminált padlót választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell laminált padlót választani?

Laminalt-padlo-hogyan-valasszunk-mire-figyeljunk.jpg
Miért pont laminált padló? Mert strapabíró, egyszerű kezelni, jó ár-érték aránnyal rendelkezik és esztétikus is. Hatalmas kínálatból válogathatunk, így teljesen egyedivé tehetjük az otthonunkat. Most tekintsünk át pár szempontot, amire mindenképpen érdemes odafigyelni, ha betérünk egy üzletbe laminált padlót venni.


[szerkesztés] Lépések

 1. Először is választáskor meg kell határoznunk, mire fogjuk használni a helyiséget: irodai magassarkúban, mamuszban vagy zokniban lépünk-e a padlóra? Sok ember sürög-forog a lakásban, esetleg gyerekek rohangálnak szobáról szobára? Ennek alapján kell kiválasztanunk a megfelelő vastagságú és minőségű padlóelemeket.
 2. Ez a padlótípus rendkívül ellenálló, évtizedek alatt sem kopik el. A padló anyaga valójában faőrlemény, melynek felszínén impregnált, színtartó és UV-álló réteget találunk. Ez a réteg nyomás-, kopás- és karcolásálló. Ezt egy kemény műgyanta réteg követi, ami szintén növeli a strapabíróságot.
 3. A laminált padló egyik legjobb tulajdonsága, hogy az ára töredéke az egyéb, jó minőségű padlómegoldásoknak. A faparketta például legalább 7 ezer forintba kerül négyzetméterenként, míg laminált padlót pár ezer forintos áron beszerezhetünk. Nem kell amiatt aggódnunk, hogy esetleg nem élethű a látvány, vagy „gagyinak” tűnik: a fejlett technológia miatt szinte nem is lehet megkülönböztetni a fától.
 4. Általános szabály, hogy kisebb és sötétebb helyiségekbe nem érdemes sötét színű padlót tenni, mert tovább szűkíti a teret. Ellenben egy nagyobb, világosabb helyiségben nagyon jól mutathat a sötétebb padló is. Vigyázzunk a mintás és a többszínű elemekkel: lehet, hogy a helyszínen nagyon jól néznek ki, de vajon el tudjuk-e képzelni, milyen, amikor egy teljes szobát borítanak be? Szerencsére a választék óriási: több száz fajtából és színárnyalatból válogathatunk.
 5. Más padlófajtákkal ellentétben (mint pl. parketta) nem igényel felületkezelést: nem kell csiszolni vagy időnként átkenni, hogy megőrizze a színét. Egyszerűen és könnyen tisztítható, elég csak felmosni a padlónkat.
 6. Ezt a padlótípust nem lehet felújítani, de nem is kell: évtizedes garanciákkal kaphatunk laminált padlót, és valóban, sok év után is kiválóan helyt állhatnak a padlóelemek. A legminőségibb darabokra akár 30 évet is kaphatunk, ami a garanciát illeti.
 7. És ha mindez nem lenne elég, akkor azt is vegyük figyelembe, hogy a laminált padló abszolút környezetbarát: 90 százalékban ugyanis újrahasznosított fából készül. Az allergiásoknak is jó hírrel szolgáltatunk, ugyanis a zárt padlófelületen nem tudnak megtelepedni a kis atkák vagy penészmolekulák, melyektől elzáródnak a légutaink.


[szerkesztés] Tippek

 • Mérjük le azt a helyiséget, ahová padlót keresünk. Ha a boltban segítséget kérünk az eladóktól, a szoba pontos paramétereinek birtokában sokkal jobb tanácsokat kaphatunk tőlük és nagyobb valószínűséggel találunk magunknak megfelelő padlót.
 • Ha elsőre nem találjuk meg álmaink padlóját, ne keseredjünk el. Több szász termékből válogathatunk, előbb-utóbb meglesz a tökéletes megoldás.
 • A padló lerakása tipikus „csináld magad” munka, amit mi is könnyedén elvégezhetünk. A lerakással kapcsolatban a bolti eladókkal kell egyeztetnünk, akik tudják, hogyan a legcélszerűbb kezelni az általunk kiválasztott darabokat. A megfelelő szerszámokat és kiegészítőket szintén kérhetjük az eladóktól.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Laminált padló
 • Szakember


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Vásárlásnál mindig egy kicsivel több anyagot vegyünk, hogy ne szoruljunk meg a lerakáskor

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell