Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Kuktában főzni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kuktában főzni?

Kukta fozes.jpg
A kuktafazék nagy segítséget jelent a háziasszonyoknak a konyhában. A kukta egy jó minőségű fémből (pl. nemesacél) készült, vastag falú, szorosan lezárható főzőedény. E tulajdonságai lévén képes arra, hogy 100 százalékosan magában tartsa a forralás során keletkező vízgőzt, a kuktában lévő ételek pedig ebben a nagyon magas hőfokú (legalább 120 °C) gőzben párolódnak és főnek meg. A kuktában történő főzésnek számos előnye van: a magas hőmérsékletnek köszönhetően rövidebb idő alatt és kevesebb energia felhasználásával készülnek el az ételek, amelyek csak a gőzzel érintkeznek, ezért nem távozik el belőlük annyi vitamin és ásványi anyag, mint a hagyományos edényben való főzés során, továbbá a kukta lezárhatósága miatt a konyhában kevesebb lesz a szag és a gőz. A kukta kiválóan alkalmas hosszú főzési időt igénylő ételek (pl. marhahús) elkészítéséhez, de leveseket, főzelékeket is főzhetünk benne, zöldségek párolására is kitűnő eszköz.

[szerkesztés] Lépések

 1. Készítsük elő a kuktafazekat! A legtöbb kuktához tartozik egy rács vagy valamilyen szűrőbetét, amely a kukta aljától 2-3 ujjnyira helyezhető el. A rácsnak az a szerepe, hogy a lében történő főzésnél megakadályozza az étel esetleges leégését (az étel így nem érintkezik az edény aljával), gőzben főzésnél pedig kiemeli, elválasztja a főznivalót az aláöntött víztől, egyéb folyadéktól. Például a zöldségeket erre a rácsra helyezve pároljuk meg, de ha vízben főznénk meg egy sonkát, akkor is tegyük a rácsot a kuktába, hogy a sonka ne érjen a fazék aljához!
 2. Öntsünk folyadékot a kuktába! A kuktába annak függvényében öntsünk megfelelő mennyiségű folyadékot (leginkább vizet), hogy mit szeretnénk benne elkészíteni. A folyadék legalább 1,5 dl legyen, de ne legyen több a kukta kétharmadánál! Az előbbi példánál maradva: zöldségek párolásához elegendő 1,5 dl víz, egy sonka megfőzéséhez már a kukta kétharmadáig kell vizet töltenünk. Azonban fontos, hogy ennél több folyadék ne legyen a fazékban, mert a gőz nem tud benne megfelelően mozogni!
 3. Ellenőrizzük le, hogy jól záródik-e a fedő! Mielőtt a tűzhelyre tennénk a kuktát, nézzük meg, hogy pontosan és szorosan illeszkedik-e és záródik-e a kukta lezárható teteje, nincs-e meglazulva, megrongálódva a tömítő gumigyűrű.
 4. Helyezzük a kuktát a tűzhelyre! Miután gondosan lezártuk a kuktát, a legmagasabb hőfokra kapcsolt tűzhelyre tegyük, hiszen így a kukta nagyon gyorsan fel tud melegedni, a benne lévő víz pedig villámgyorsan forrni kezd. A forrás kezdetét a jellegzetes „kuktahang”, azaz a sípolás jelzi. A folyamatos gőzfúvás, sípolás felesleges túlfűtést jelez, tehát a sípolást meghallva tegyük takarékra a tűzhelyet! A jelző sípolás után a takarékra tett tűzön kiválóan megfő az étel.
 5. Főzzük megfelelő ideig az ételt! Mivel a kuktát nem nyitogathatjuk használat közben, nem tudjuk leellenőrizni, hogy jó-e már az étel, előfordulhat, hogy nem fő meg rendesen vagy éppen túlfőzzük. Korábbi tapasztalatainkra sem hagyatkozhatunk, hiszen a kuktában rövidebb idő alatt készülnek el az ételek, mint a hagyományos edényekben. A következő ételek esetében ezeket a főzési időket célszerű betartani:
  Kukta fozesi ido.jpg
  • A marhahús és a sertéshús esetében 1 kg esetén érvényes a megadott időtartam.
 6. Vegyük le a kuktát a tűzhelyről! A kuktában hatalmas gőznyomás uralkodik, ezért ne próbáljuk meg kinyitni, maximum a szelepnél engedhetjük ki a gőzt. Az égési sérülések elkerülése érdekében inkább húzzuk le a kuktát a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni! A visszahűlés következtében a kuktában lévő nyomás is csökkenni kezd, és az edény teteje magától ki fog nyílni. A lehűlést úgy gyorsíthatjuk, ha hideg vízbe állítjuk a kuktát, és hideg vizet folyatunk rá.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha száraz hüvelyeseket (pl. bab) szeretnénk főzni a kuktában, akkor főzés előtt áztassuk be őket egy éjszakára, a kuktába pedig annyi vizet öntsünk, hogy teljesen ellepje őket.
 • Ha nincs mikrónk, de olyan ételt szeretnénk megmelegíteni, amely a tűzhelyen könnyen leég (pl. párolt rizs, töltött káposzta, szilvásgombóc), akkor tegyük őket egy akkora edénybe, ami belefér a kuktába. A kuktába öntsünk kevés vizet, az ételt tartalmazó edényt pedig tegyük a pároló rácsra. Zárjuk le a kuktát, és a sípolástól számított 5-10 perc melegítés után hagyjuk a kuktát magától kinyílni. Az ételt így leégés nélkül tudjuk felmelegíteni.
 • Ma már elektromos kuktafazekat is vásárolhatunk szakboltokban, webáruházakban. Ezek automata vezérlésűek, tehát csak be kell állítanunk a főzési programot, az adott étel főzési idejét. A „gép” innentől kezdve mindent elvégez helyettünk, automatikusan befejeződik a főzési folyamat, majd az átáll a melegen tartás funkcióra.
 • Kuktás receptek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • jó minőségű kuktafazék

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A sózott, füstölt húsok esetében nagyon kell ügyelni az időzítésre, mert könnyen kiszáradhatnak!
 • Ha a kukta használata közben azt tapasztaljuk, hogy a fedő szélén gőz jelenik meg, akkor azonnal hűtsük le az edényt – csökkentve a benne lévő nyomást – és ellenőrizzük le a tömítő gyűrűket!
 • Ha főzés közben a súlyszelep a túlnyomás miatt hirtelen félrenyomódna, és a gőz kifúvása nagyon erős lenne, akkor azonnal csökkentsük a hőt (pl. a kukta hideg vízzel történő lehűtése)!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya