Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Kovászos uborkát készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kovászos uborkát készíteni?

Kovaszos uborka.jpg
A savanyúság számos húsétel ízletes kiegészítője lehet. A házi készítésű savanyúságnál pedig nincs is finomabb. A kovászos uborka elkészítése nem túl nehéz, és bár több napot kell rá várni, megéri.

[szerkesztés] Lépések

 1. Uborkavásárlás: Akinek van otthon konyhakertje, az szerencsés, a többiek a piacon is beszerezhetik a kovászolni való uborkát. Vigyázzunk, hogy sárga uborkákat ne válasszunk, azok már nem alkalmasak arra, hogy eltegyük! Szép, egészséges és érett darabokat válogassunk össze, lehetőleg közepes méretűeket!
 2. Az uborka előkészítése: Jó alaposan mossuk át az uborkát, majd vágjuk le a két végét! Ezután hosszában vágjuk be úgy, hogy majdnem végigér a vágás! Ezután fordítsuk meg, és a másik oldalról is vágjuk ketté, szintén majdnem végig (a két vágás merőleges legyen egymásra)! Így nem esik szét, de sokkal jobban át tudja majd járni a sós víz.
 3. Az üvegek előkészítése: A befőttes üveget alaposan mossuk át, majd tegyünk az aljára kaprot! Erre jöhet a már bevágott uborka. Jó szorosan tegyük az uborkákat, ha marad egy kis rés, oda tegyünk egy kisebb darabot!
 4. Jöhet a fokhagyma: 1 nagy fej fokhagymát pucoljunk meg, majd a gerezdeket dobáljuk rá az uborkára. Ezután egy újabb csokor kaprot helyezzünk az uborka tetejére!
 5. Végül jöhet a kenyér: A tetejére tegyünk egy szelet kenyeret!
 6. Sós víz: A felöntéshez sós vizet használunk. Forraljunk fel annyi liter vizet, ahány literes a befőttes üveg! Adjunk minden liter vízhez kb. 3-4 dkg sót! A felforralt, majd visszahűtött sós vizet öntsük rá a már bekészített uborkára úgy, hogy teljesen ellepje a kenyeret is! Az egészet takarjuk le egy kis tányérral!
 7. Érlelés: A befőttes üvegeket tegyük ki a napra! A napsütés mennyiségétől függően 2-4 nap alatt érik be az uborka. Ha már érettnek tűnik, kóstoljuk meg, hogy tényleg jó-e!
 8. Leszűrés: Ha megérett az uborka, szedjük ki, majd szűrjük le a levét! Az üvegből vegyük ki a kaprot és a kenyeret, tegyük vissza az uborkákat, majd öntsük vissza rá a leszűrt lét! Ezután tegyük a hűtőbe, ahol még kb. 10 napig eláll!

[szerkesztés] Tippek

 • Uborkás savanyúságok készítéséhez olvasd el ezt a cikkünket!
 • A kenyeret érdemes fapálcikával leszorítani, mert ha megszívja magát a vízzel, a tetején fog úszni.
 • Miután leszűrtük az uborka levél, érdemes újra felforralni, visszahűteni, és úgy rátenni az uborkára, így az tovább fog elállni.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha kilóg az uborka a sós vízből, akkor kiszáradhat. Ezért, ha a kilátszanak a felső uborkák, pótoljuk a sós vizet!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kovászolni való uborka
 • Nagy (5 literes) befőttes üvegek
 • 2 csokor kapor
 • Kenyér
 • Só+víz
 • 1 nagy fej fokhagyma

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Kovászos uborka készítése (Béla házi főzőműsora)[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02, Hogyankell, Kiscsillag