Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Kiszámolni a napi kalóriaszükségletet

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kiszámolni a napi kalóriaszükségletet?

Napi-kaloriaszukseglet-kiszamitasa-hogyan-kell.png
Szeretnéd tudni, hogy testi adottságaid, nemed és korod, általános fizikai aktivitásod alaján mennyi a napi kalóriaszükségleted? A legjobb helyen jársz. Cikkünkben bemutatjuk az általánosan elterjedt Mifflin-St.Jeor képletet, amivel könnyedén kiszámolhatod a napi kalóriaszükségleted.

[szerkesztés] Lépések

  1. A napi kalóriaszükséglet kiszámítására gyakran alkalmazzák a Mifflin-St.Jeor képletet, mely a következőképpen írható le: Nyugalmi kalóriafelhasználás = 10 x testtömeg (kg) + 6,25 x testmagasság (cm) – 5 x életkor (év) + X
  2. A képletbe lényegében a kilogrammban meghatározott testsúlyodat, a centiméterben megadott testmagasságodat, az életkorodat kell felhasználni, míg X egy korrekciós tényező, ami érfiak esetében +5, míg nők esetében -161
  3. Példa a számításra (34 éves 165 centiméter magas 57 kilogramm testsúlyú nő): 10x57+6,25*165-5x34-161=570+1031,25-170-161=1270,25 kcal/nap. Ez a nyugalmi kalóriafelhasználás, ennyi energiát éget el a szervezeted még akkor is, ha meg sem mozdulsz. Ezzel együtt alkalmaznak egy korrekciós tényezőt, mely az aktivitásod alapján számolja a becsült tényleges kalóriafelhasználást.

[szerkesztés] Tippek

  • Ha fogyni szeretnél, akkor változatlan mennyiségű testmozgás mellett a napi kalóriaszükségletnél kevesebb, míg hízási cél esetén annál több energiát kell bevinni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Számológép, kalkulátor

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Súlyos elhízás vagy éppen kóros fogyás esetén mindenképpen fordulj dietetikushoz, illetve szakorvoshoz.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell