Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Kiszámolni, hogy mennyi vízre van szüksége a szervezetednek

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kiszámolni, hogy mennyi vízre van szüksége a szervezetednek?

Vz napimennyideg.jpg
Sokszor nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy mennyi vizet iszunk meg egy nap. Ezért fájhat a fejünk, lehetnek sötét karikák a szemünk alatt, vagy érezhetjük kimerültnek magunkat. A legjobb, ha a nap folyamán magunk mellé tesszük a pöttyös bögrénket vagy a vizes flakont, és aktivitásunktól, illetve szervezetünk egyéb igényeitől függően kortyoljuk el a szükséges mennyiséget. Kimberly Snyder amerikai táplálkozási szakértő az alábbi képletet állította össze, hogy könnyen kiszámolhasd mennyi a napi vízszüksége szervezetednek.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mérd meg a testsúlyod.
 2. A testtömegedre vetítve elsőként egy alapmennyiséget kell kiszámolnod, ami a minimum napi vízfogyasztásod adja majd meg: egy embernek kilónként 0,032 liter folyadékra van naponta szüksége ahhoz, hogy hidratált legyen. Ezt az értéket szorozd fel a testsúlyod kg-ban megadott értékével. Például, ha 60 kiló vagy, akkor a szervezeted számára a napi minimum szükséges vízmennyiség: 1,92 liter.
 3. Ebbe a mennyiségbe még nincs belekalkulálva az aktivitásod és az egyéb vízelvonó italok hatása. Ahhoz, hogy ezeket is fedezd, a következőket kell figyelembe venned:
  • Vízelvonó italnak számít bármi, ami nem víz, pl.: leves, kávé, üdítő, alkohol. Minden egyéb folyadék elfogyasztásához érdemes hozzáadni 2 dl vizet.
  • Ha intenzíven sportolsz, akkor mindenképpen adj hozzá még fél liter vizet, hogy pótold, amit kiizzadtál.
  • Ugyanez a helyzet a nyári hőségben is. Könnyebben izzadsz, ezért érdemes azt a mennyiséget pótolni, ami kb. fél liter.
  • Ha babát vársz, akkor is nő a vízigényed.
  • Ha beteg vagy, szintén többet kell innod, kisebb adagokban, de rendszeresen.
 4. Három liter víznél többre viszont csak nagyon szélsőséges esetben lehet szükséged.
 5. Ne egyszerre idd meg a napi mennyiséget, hanem arányosan elosztva a nap folyamán.

[szerkesztés] Tippek

 • Vannak olyan mobiltelefonra letölthető „vízivó“ alkalmazások, amik a beállított értékek alapján riasztani fognak, hogyha innod kell. Tehát ha a nap folyamán következetesen elfelejtesz inni, akkor tölts le mindenképp a mobilodra ilyen applikációt.
 • A vizet nyugodtan ízesítheted bármilyen friss, könnyű hozzávalóval, pl.: citromkarikával, narancskarikával, uborkával, dinnyével, lime-mal, mentalevéllel.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Víz
 • Számológép
 • Odafigyelés


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az optimális vízfogyasztás felfrissíti az egész szervezeted, de ha rendszeresen túl sokat iszol, az növeli a véred mennyiségét, ami eléggé megdolgoztatja és leterheli a szívet. Ugyanis ilyenkor az optimálisnál nagyobb mennyiséget kell pumpálnia egész nap. Figyelj rá, hogy egy átlagos embernek napi 3 liternél nincs szüksége több vízre.
 • Ha ásványvizet iszol szívesebben, akkor gyakran cserélgesd a márkákat, mert az egyik fajtában az egyik ásványi elemből van több, míg a másik fajtában egy másikból. Ezért, hogy elkerüld a szervezetedben a felhalmozódást, sűrűn válts az ásványvízmárkák között. Magyarországon a csapvíz is kiváló minőségű, ezért bátran fogyaszd azt is.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk