Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Kerti házat választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kerti házat választani?

Kerti-haz-hk.png
Ha kerted van, akkor nagy valószínűséggel egy kerti ház is jól jön, hiszen valahol tárolnod kell a szerszámokat, illetve egyéb, kertben használatos kiegészítőket. Cikkünkben most azt vesszük sorra, mire érdemes mindenképpen odafigyelned a kerti ház kiválasztása során.

[szerkesztés] Lépések

 1. Műanyag, fém vagy fa? A kerti házak jellemzően háromféle alapanyagból készülnek, természetesen mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya is. A fa természetes hatást kelt, ám ápolni, gondozni kell, különösen a Magyarországon jellemző, változatos időjárási körülmények miatt, hiszen gondozás hiányában pár év alatt korhadásnak indulhat. A fémből készült kerti házak esetében a fő problémát leginkább a magasabb ár jelenti, tartósságukra – megfelelő felületi kezelés esetén – nem lehet panasz. A kettő között képez kellemes átmenetet a műanyag változat: a jó minőségű műanyagból készült kerti tárolók, illetve házak nem korrodálódnak, előzetes kezelést nem igényelnek.
 2. Mekkora legyen? Érdemes alaposan végiggondolnod, hogy mit is fogsz majd tárolni a kerti házban! Nyilván itt kapnak majd helyet a kerti szerszámok, de biciklit vagy akár a kert nappali bútorait is ide hozod majd be, ha már nem használod ezeket. Fontos emellett az is, hogy kényelmesen elférj, és maradjon megfelelő szabad hely a „vészhelyzetek” esetén is. Vedd figyelembe a magasságot, a szélességet és a hosszméretet is! Érdemes legalább 4-5 m2-ben gondolkodnod!
 3. Ajtók és ablakok: az ablakok azért lehetnek fontosak, mert így a kerti házba belépve sem lesz vaksötét, az ajtók esetében pedig azt érdemes leginkább figyelembe venned, hogy mindenképpen átférjen rajta az, amit majd tárolni fogsz benne! Ha biztosra akarsz menni, akkor válassz kétszárnyú ajtóval rendelkező megoldást, így akár a terebélyesebb holmikat is kényelmesen ki- és bemozgathatod!
 4. Zár: mindenképpen figyelj oda arra, hogy a kerti ház zárható legyen, hogy később a megfelelő zármegoldás kialakításával biztosítható legyen a benne tárolt eszközök védelme!
 5. Szín: végezetül egy erősen szubjektív szempont, ami nem más, mint a ház színe. A sötétebb, szürkés színű kerti házak általában mindenhez passzolnak. Persze, ha később mégis meggondolnád magad, a kerti házak többsége megfelelő felületi előkészítés után könnyedén átfesthető.

[szerkesztés] Tippek

 • A számított méretre tegyél rá még legalább 20 százalékot, így a nem várt helyzetekre is lesz tartalék helyed.
 • A tárolt eszközök elrendezéséhez nagy segítséget nyújthatnak a különböző tárolódobozok, illetve állványok.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kert
 • Pénz
 • Esetleg festék, tetőfedő anyagok, stb.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindenképpen olyan kerti házat vásárolj, amelyre a gyártó garanciát vállal!
 • Áram bevezetése esetén ügyelj a vonatkozó előírásokra, illetve kérd szakember (villanyszerelő) segítségét!
 • A választott kerti ház anyagának függvényében gondoskodj a rendszeres karbantartásról is, ezzel jelentősen kitolhatod az épület élettartamát!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell