Kenyérlángost sütni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell kenyérlángost sütni?

Kenyerlangos.jpg

A kenyérlángos (más néven langalló vagy töki pompos) hamar népszerű lett a vásárok, fesztiválok látogatói körében. Laktató és százféleképpen variálható, ezért megunhatatlan étel, amelyet otthon is könnyen elkészíthetsz. Az alábbi receptet követve 2 tepsi kenyérlángost süthetsz, amivel akár egy kisebb baráti társaságot is vendégül tudsz látni.

[szerkesztés] Lépések

  1. Futtass fel 30 g élesztőt 2 dl vízben:
    1. Egy pohárban vagy kisebb edényben melegítsd meg a vizet. Kézmeleg legyen, ha forró, inkább hűtsd vissza.
    2. A vízben keverj el egy teáskanálnyi cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Egy csipet lisztet is szórhatsz bele, majd adj a keveréknek pár percet, amíg felhabosodik.
  2. Ezalatt egy nagy keverőtálba önts 1 kg finomlisztet.
  3. Adj a liszthez egy evőkanál sót, majd keverd el benne.
  4. Ha felfutott az élesztő, add a liszthez. Mérj ki további 3 dl vizet, és ezt is öntsd a keverőtálba.
  5. Dagaszd össze a tésztát. Ha van, használhatod a kenyérsütő gép megfelelő programját, esetleg egy erős robotgép dagasztóspirálját – de kézzel is pár perc alatt össze lehet gyúrni a hozzávalókat. Addig dolgozz vele, amíg teljesen sima, egynemű nem lesz. (Ha nagyon kemény a tészta, nehéz vele dolgozni, adhatsz hozzá még egy kis vizet, esetleg olajat.)
  6. Egy kicsit hagyhatod kelni – addig készítsd elő a feltéteket (lásd alább).
  7. A kész tésztát vedd kétfelé.
  8. Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral, és gyújtsd be a sütőt 180 fokra.
  9. Nyújtsd ki a tésztát akkorára, hogy kitöltse a tepsit. A sodrófára tekerve rakd át a tepsibe, majd tedd a bemelegített sütőbe.
  10. Kb. 10-15 percig elősütjük, addig a tészta másik felét is nyújtsd ki, és tedd egy másik tepsibe.
  11. Ellenőrizd az első adag tésztát: ha a teteje kicsit felpúposodott, és már szilárd a felülete, vedd ki a sütőből, és tedd be a másik tepsit.
  12. Amíg a második tésztát elősütöd, az első adagra tedd rá a feltéteket. Ezt tetszés szerint variálhatod, de maradhatsz az alábbi jól bevált változatnál is:
    1. egy kis pohár tejfölbe nyomj vagy reszelj bele 2-3 gerezd fokhagymát, majd kend a tésztára
    2. szórd meg apróra vágott hagymával, feldarabolt füstölt szalonnával/tarjával vagy kolbásszal
    3. a tetejére hints reszelt füstölt sajtot
  13. Told a sütőbe a feltétekkel megszórt kenyérlángost, és süsd addig, amíg a sajt megolvad, megpirul (kb. 20 perc). Közben készítsd el a második adag tésztát is, majd ugyanígy süsd meg.
  14. Melegen, szeletekre vágva tálald a kész kenyérlángost.

[szerkesztés] Tippek

  • A finomliszt egyharmadát rozsliszttel vagy teljes kiőrlésű liszttel is helyettesítheted.
  • Vegetáriánus változatot is készíthetsz pirított gombával vagy zöldségekkel.
  • Pikánsabb a kenyérlángos, ha a tésztába vagy a tejfölbe zöldfűszereket keversz.
  • Ha kenyérlángost szeretnél kínálni a vendégeknek, de nem akarsz a konyhában rostokolni a parti alatt, akár előre is dolgozhatsz. A fenti lépéseket követve készítsd el a tésztát, majd végezd el az elősütést, de ezután hagyd kihűlni a félkész kenyérlángost a tepsiben. Készítsd elő a feltéteket is. Így amikor a vendégek megérkeznek, csak be kell gyújtanod a sütőt, gyorsan megpakolni a feltétekkel a tésztát, majd megsütni. A sütési idő pár perccel hosszabb lesz, hiszen a tésztának is újra fel kell melegednie.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Hozzávalók:
    • 1 kg liszt
    • 30 g élesztő
    • 1 teáskanál cukor
    • 1 evőkanál só
    • 5 dl víz
  • Feltétek, például (2 tepsihez):
    • 30 dkg szalonna/tarja felkockázva
    • 2 fej vörös- vagy lilahagyma apróra vágva
    • 30 dkg sajt lereszelve
    • egy nagy vagy két kis pohár tejföl
    • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy tepsi
  • sodrófa, nyújtódeszka vagy munkalap

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A kenyérlángos nem éppen diétás étel.
  • Laktóz- és gluténérzékeny emberek óvatosan fogyasszák (bár a tejfölből lehet laktózmentes változatot használni)
  • Vannak olyan receptek, amelyekben főtt krumpli is szerepel a tészta hozzávalói között. Így még tartalmasabb az étel - arra figyelj, hogy a tészta viszont lágyabb lesz.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki