Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Karbantartani a gyepszőnyeget

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell karbantartani a gyepszőnyeget?

A gyepszőnyeg előnye, hogy szinte azonnal gyönyörű a gyep, és nem kell sokáig várni, hogy végre ki is élvezhessük a füves terület minden előnyét. Ugyanakkor ahhoz, hogy a szép gyepben később is kedvünket lelhessük, nem árt betartani néhány egyszerű lépést a gyepszőnyeg karbantartása során. Gyepszonyeg-karbantartasa.jpg

[szerkesztés] Lépések

 1. Az öntözőrendszert érdemes a hajnali órákban járatni, így elkerülhető a fű kiégése, más típusú megbetegedése.
 2. A gyepszőnyeget ne nyírjuk tarra, különösen a nyári időszakban. Ilyenkor érdemes inkább magasabbra, kb. 5-6 cm-esre meghagyni, mivel így az éjszaka kijuttatott víz nem párolog el olyan gyorsan, ráadásul a fű is jobban megerősödik.
 3. A frissen telepített gyepszőnyeget lehetőség szerint ne szellőztessük sem kézileg, sem géppel. A tavasszal telepített szőnyeget ősszel már lehet, hogy érdemes szellőztetni, ha egy gereblyével kicsit belehúzunk a gyepbe, és ha sok elhalt rész kerül a felszínre.
 4. Az indító trágyázás márkától függően 3-6 hónapon keresztül fejti ki hatását, ezután viszont érdemes újabb adag műtrágyát kijuttatni a gyepre. Javasolt általános gyeptrágyát használni.
 5. Ha esetlegesen gyomosodna a gyepszőnyegünk alkalmazzunk kifejezetten erre a célra kifejlesztett szelektív gyomirtót.

[szerkesztés] Tippek

 • Természetesen lehet slaggal is öntözni a gyepszőnyeget, de célszerűbb inkább öntözőrendszert telepíteni, mivel nem csak egyszerűbb, de rengeteg vizet is spórolhatunk vele.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • fűnyíró
 • szelektív gyomirtó
 • általános gyeptrágya
 • öntözés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A marha- vagy gombatrágya kerülendő, mivel többnyire tele vannak gyommal.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Magrathea Kertépítés