Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Külföldre pénzt utalni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Külföldre pénzt utalni?

Penz-utalas-kulfoldre-olcson-lehetosegek-tippek.jpg
Külföldre kell pénz utalnod, de nem tudod, mivel érdemes és hogyan lesz a legolcsóbb? Cikkünkben bemutatjuk a különböző szolgáltatókat és lehetőségeket, no és azt is, hogyan, illetve melyik rendszerrel tudsz a lehető legolcsóbban külföldre pénzt utalni.


[szerkesztés] Lépések

  1. A nemzetközi pénzátutalásnál a biztonságon és a gyorsaságon felül a legfontosabb szempont az olcsóság. A külföldre történő pénzutalásnál bizony komoly különbségek vannak az egyes lehetőségek között. A valutaváltás, valutakonverzió mellett gyakran csak a konkrét átutalás után vesszük észre, hogy bizony rejtett költségek is megtalálhatók az árban. Az alábbiakban a főbb lehetőségeket vesszük sorra.
  2. TransferWise: A TransferWise egy egyre népszerűbb szolgáltató, mely az egyik legolcsóbb és legátláthatóbb lehetőséget biztosítja a külföldi pénzátutalásra. A pénz átváltása másik valutára egyrészt középárfolyamon történik, másrészt az utalás költsége egy fix százalékos díjtétel, nincs semmilyen egyéb rejtett költség. Érdemes ellenőrizni a kalkulátorukkal a konkrét váltást (valutanem és összeg alapján), a rendszer azt is megmondja, hogy mikorra vállalják az átutalás teljesítését (ez általában 1 nap). A TransferWise véleményünk szerint átláthatóság, gyorsaság, olcsóság és megbízhatóság szempontjából egyaránt jeles.
  3. PayPal: Ha próbáltad már kinyomozni a PayPal esetében a külföldre utalás várható költségeit és nem sikerült, akkor nem te vagy az ügyetlen. A PayPal saját kalkulátorát kellően eldugta ahhoz, hogy szinte ne lehessen megtalálni. Egyébként a Summary menü alatt megjelenő oldalon a PayPal Balance Details linkre kattints, majd ezt követően a Manage currencies linkre. Itt találod a kalkulátort, amivel megnézheted, hogy mennyibe kerül majd várhatóan az utalás. Egy nemzetközi kutatás szerint a PayPal nem a legolcsóbb megoldás. A PayPal véleményünk csak megbízhatóság szempontjából kapott jelest, az utalás feltételei nehezen találhatók meg, nem átláthatók.
  4. Hagyományos banki átutalással: Természetesen használhatod a bankodat is külföldi utalásra, de nagyon alaposan olvasd el az utalás feltételeit, hogy minden költséggel tisztába kerülj. A bankok már a két valuta között is a középárfolyamnál számodra kedvezőtlenebb saját árfolyamot használják, így már itt többet fizetsz. Ezen kívül – banktól függően – egyéb plusz díjtételekkel számolhatsz az átutalni kíván összeg konkrét értékének függvényében. A banki átutalások megbízhatóság szempontjából mindenképpen jelest érdemelnek, azonban az átláthatóság és olcsóság tekintetében nem tekinthetők ideális választásnak.


[szerkesztés] Tippek

  • Mielőtt pénzt utalsz külföldre, hasonlítsd össze az egyes szolgáltatók árait. Használd az online kalkulátorokat, vagy kérj ajánlatot.
  • Válassz olyan szolgáltatót, ami középárfolyamon vált a két valutanem között, számodra ez lehet az olcsó nemzetközi pénzküldés kiindulópontja.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • TransferWise-fiók
  • PayPal-fiók
  • Bankszámla


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Figyelj a rejtett költségekre, olvasd el az apró betűs részeket. Sokszor a 0%-os díj csak az átutalás egyetlen paraméterére vonatkozik miközben egyéb tranzakciós és/vagy konverziós költségeket, alapdíjakat számolhatnak fel.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell