Kókuszgolyót készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell kókuszgolyót készíteni?

Kokuszgolyo.JPG

A sütés nélküli desszertek egyik nagykövete és a kezdő háziasszonyok önbizalomnövelő édessége a klasszikus kókuszgolyó. Egyszerű és gyorsan elkészíthető, ráadásul számtalan módon variálható. A hagyományos csokis kekszgolyón kívül létezik töltelékes, fehér csokis és különböző reszelékbe mártott verzió is. Bátran lehet kísérletezni vele, hiszen komoly erőfeszítés kell az elrontásához.

[szerkesztés] Lépések

  1. Tedd a vajat egy kis tálkába, majd mikrohullámú sütőben olvaszd fel!
  2. Borítsd össze egy nagyobb tálba a darált kekszet, a cukrot, a rumot, a kakaóport, az olvasztott vajat, a tejet és a lekvárt!
  3. Alaposan gyúrd össze az őket!
  4. Kóstold meg a masszát, és ízesítsd még cukorral, kakaóval vagy rummal, ha szükségesnek ítéled!
  5. Tedd a hűtőbe 1-2 órára a masszát tartalmazó tálat, hogy megdermedjen!
  6. Ezután mindig nedves kézzel formázz a masszából golyókat!
  7. Önts ki kókuszreszeléket egy tányérra!
  8. Forgasd meg a reszelékben a golyókat!
  9. Tárold és tálald hidegen az elkészült kókuszgolyókat!


[szerkesztés] Tippek

  • A cukor helyettesíthető mézzel is. Ez a fajtája némileg egészségesebb, viszont sokkal édesebb is lehet, úgy hogy csak óvatosan az adagokkal!
  • A lekvár elhagyható belőle, belekeverve a masszába azonban pikánsabb íze lesz a kakaós keksznek.
  • Különleges golyókat is készíthetsz, például meggyel vagy cseresznyével a közepén, vagy a tej helyett meggybefőtt levét is használhatod.
  • Ha imádod a kókuszt, akkor a reszeléket nemcsak bevonatként használhatod, hanem tehetsz a masszába is.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

Hozzávalók kb. 35-40 kisebb méretű golyóhoz:

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 10-20 dkg porcukor
  • 1-2 kávéskanálnyi rumaroma vagy rum
  • 2-3 púpos evőkanál kakaópor (nem cukrozott)
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 2-3 dl tej
  • 2 evőkanál lekvár (eper, sárgabarack vagy meggy)
  • 1 csomag kókuszreszelék
  • meggybefőtt


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Előfordulhat, hogy valaki allergiás a kókuszra. Mielőtt felszolgálnád barátaidnak, vendégeidnek, mindig kérdezz rá, nincs-e kókuszra érzékeny a társaságban! A kókuszallergiával küzdők sokszor az illatuktól is rosszul lesznek, köhögési vagy fulladási rohamokat okozva.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Noatah