Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Intelligens épületet létrehozni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell intelligens épületet létrehozni?

Smart house.jpg
Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az energiatakarékosság, és nemcsak azért, mert mind többeknek okoz gondot az egyre dráguló energia megfizetése, de a környezetvédelmi szempontok miatt is. Sokan úgy védik egyszerre környezetüket és pénztárcájukat, hogy intelligens épületet, okosházat hoznak létre, amely automatizált folyamatainak és a folyamatos gépi felügyeletnek köszönhetően szinte minden területen segíteni tud a spórolásban.

[szerkesztés] Lépések

 1. Nem mindegy, hogy egy új házat akarunk-e okosházként felhúzni, vagy a régit akarjuk optimalizálni. Utóbbi esetben előfordulhat, hogy kevesebb lehetőségünk adódik a már meglévő építészeti megoldások miatt az egyes rendszerek telepítésére. Mindkét esetben kérjük szakember segítségét, így nem mulasztjuk el a kínálkozó lehetőségeket, és jól hajthatjuk végre a feladatokat.
 2. Meg kell terveznünk, hogy az épületben pontosan milyen folyamatokat akarunk automatizálni. A takarékosság szempontjából minél több minden működik automatikusan, annál jobb, mivel a tapasztalatok szerint az épületautomatika működése sokkal kevesebb energiát emészt fel, és a megspórolt energiából bőségesen fedezhető.
 3. A hőmérsékleti- és fényviszonyok miatt nem árt, ha már az elején megvizsgáljuk lehetőségeinket a nyílászáróknál. Az automatikának hála minden egyes ablakra olyan sötétítőt szerelhetünk, amely az előre megadott időben engedi be a fényt a helyiségbe. Ez számos szempontból rendkívül hasznos, és nem csak a reggeli felkelést időzíthetjük általa. Télen a fényt beengedve, nyáron pedig kizárva optimális szinten tarthatjuk a helyiség hőmérsékletét, ha pedig optikai szenzorokat is telepítünk a helyiségekbe, akkor a rendszer nemcsak azt követi majd nyomon, hogy megfelelő-e a hőmérséklet, de azt is, hogy a fényviszonyok elégségesek-e. Így spórolhatunk a világításon is ezzel az egyszerű módszerrel. A központi vezérlőegységnek előre megadhatjuk, hogy milyen értékek esetén engedje be vagy zárja ki a fényt, így ezzel a továbbiakban nem is lesz dolgunk.
 4. Gyakorlatilag a legfontosabb, amit az épületautomatika segítségével szabályozhatunk, az a fűtés. A termosztáttal szabályozható fűtőrendszer bizonyos esetekben kényelmes ugyan, ugyanakkor jellemzően pazarló, hiszen a helyiségben tartózkodók sokszor jóval melegebbnek vagy hidegebbnek érzik a levegőt, ezért a termosztáttal is túlzásba esnek. Az intelligens épület vezérlőrendszere azonban pontosan képes érzékelni, hogy melyik helyiségben hány fok van, és ennek megfelelően állítani a fűtésen.
 5. A jelenlét-érzékelés az okosépület egyik leghasznosabb funkciója, így minden esetben ajánlott a megfelelő szenzorokat telepíteni, ha teljesen hatékonyak akarunk lenni. Ezek a szenzorok egy riasztórendszerhez hasonlóan érzékelik, hogy az adott helyiségben tartózkodik-e valaki, és ezt az információt továbbítják a központi vezérlőegység felé. A vezérlő ennek megfelelően szabályozza a helyiség hőmérsékleti- és fényviszonyait – egy üres helyiséget fűteni vagy bevilágítani pazarlás volna.
 6. Ahelyett, hogy a szellőztetést a nyílászárók segítségével oldanánk meg, és így valószínűleg megzavarnánk az épület belső hőmérsékletét (hiszen ilyenkor kárba vész a fűtésre vagy éppen légkondicionálásra fordított energia egy része), ezt a rendszert is automatizálhatjuk. A HVAC épületgépészeti automatikai rendszerek nemcsak a hőmérsékletet képesek szabályozni, de egyben a szellőztetést, a légkondicionálást és a páratartalom szabályozását is. Ehhez természetesen mind szenzorok szükségesek, lehetőleg az összes érintett helyiségben, hogy a rendszer az egész épületben mindenhol biztosítani tudja a komfortot.
 7. Nemcsak a komfortérzet növelésére alkalmas egy okosépület, de a biztonságot tekintve is nagy hasznot hajthat. A jelenlét-érzékelő szenzorok egyúttal az illetéktelen behatolókat is képesek érzékelni, tehát az automatika riasztórendszerként is üzemelhet. Amennyiben behatolást érzékel, a rendszer értesítheti üzenetben a hatóságokat és persze az épület tulajdonosát, lakóit is, ha pedig kamerák is találhatóak az épületben, valós időben képes közvetíteni az eseményeket.

[szerkesztés] Tippek

 • Egy intelligens rendszer, bár kiveszi a kezünkből a legtöbb épületgépészeti tényező irányítását, sokkal teljesebb felügyeletet biztosíthat.
 • Miközben a központi vezérlő a beállított értékeknek megfelelően optimális szinten tartja a hőmérsékletet, fényerőt, páratartalmat és egyebeket, valós időben képes információkat biztosítani mindezekről a távoli felhasználónak. (Tehát pl. ha korábban megyünk haza, már indulás előtt beindíthatjuk a fűtést, hogy mire hazaérünk, elég meleg legyen a lakásban.) A megfelelő eszközök segítségével szinte minden paraméter szabadon állítható, a kamerák képét valós időben megtekinthetjük, kezelhetjük a zárakat stb.
 • Bizonyos esetekben nem feltétlenül ajánlott a jelenlét-érzékelő rendszer használata – ha például egy rosszul szigetelt épületben télen jelenlét-érzékeléses fűtést használunk, sokáig tarthat, mire a helyiség megfelelően felmelegszik, ami az ott tartózkodók komfortérzetét nagyban ronthatja. Ilyenkor érdemes lehet időzíteni az egyes rendszerek működését, egy irodaépületben például a munkaidőnek megfelelően.
 • Szükség esetére fali modulokat is telepíthetünk, amelyek segítségével helyben módosíthatunk a rendszer beállításain. Ezeket akár minden helyiségben elhelyezhetjük, hogy bárhonnan kényelmesen hozzáférjünk az okosház szolgáltatásaihoz.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Érdemes az egész rendszert egyetlen kivitelezővel kiépíttetni. Ez azért fontos, mert a rendszer elemei így egészen biztosan kompatibilisek lesznek egymással. Valószínűleg ellenőrizni is tudjuk előre a már kipróbált rendszereket az adott kivitelező referenciái alapján, és így már előre tudhatjuk, milyen hatékonyságra számíthatunk. Az okosház rendszerének kialakításával tehát nem érdemes több különböző kivitelezőt megbízni.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Monachus