Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Helyesen kezet mosni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell helyesen kezet mosni?

Kezmosas1.jpg
Főleg a gyermekek esetében, de a felnőtteknél is fokozottan kell ügyelnünk a helyes kézmosási technika elsajátítására, hogy valóban hasznos legyen a kórokozók és a baktériumok ellen. Az UNICEF adatai szerint például a kézmosás hiányából fakadó fertőzések a fejlődő országokban évente 3,5 millió gyerek életét követelik.

[szerkesztés] Lépések

 1. Nedvesítsd be a kezed! Az első hibát már sokan itt elkövetik, amikor száraz kézre engedik a szappant és úgy próbálnak meg kezet mosni, mivel ebben az esetben bizony a szappan nem lesz ugyanolyan hatékony a kórokozók ellen, mintha nedves kézre tettük volna.
 2. Szappanozd be a kezed! Miután rányomtad a szappant a kezedre, legalább 15-30 másodpercig, alaposan dörzsöld a szappant kézfejeden, az ujjak között és a körmök alatt és a körömágyban is! Ez azért fontos, mert a bőrre tapadt baktériumoknak legalább ennyi idő szükséges ahhoz, hogy fellazuljanak a bőrfelületről.
 3. Ezután folyóvíz alatt alaposan távolítsd el az összes szappant a kezedről! Az alapos, erős sugár alatti öblítés egyfelől a baktériumok eltávolítása miatt is fontos, de másrészről a kezeden maradt szappan erősen száríthatja a bőrödet, amitől télen még inkább kirepedezett és érdes lesz.
 4. Papírtörlővel töröld szárazra a kezed! Ez főleg nyilvános helyen fontos, ahol a nedves törölköző számtalan további baktériumot tartalmaz, ami a kéztörléssel azonnal visszakerül a kezedre, miközben te tisztának hiszed azt.
 5. További óvintézkedések nyilvános helyen! Ha nyilvános helyen mosol kezet a legjobb, ha magát a csapot is a törlőkendő segítségével zárod el, és a kivezető kilincset is azzal nyitod ki, hogy legalább kis ideig baktériummentes maradjon még a kezed a kézmosást követően.

[szerkesztés] Tippek

 • Talán evidensnek tűnik, de ne csak a wc használata után, hanem előtte is minden alkalommal mossunk kezet, és utána már semmihez ne érjünk hozzá puszta kézzel, így nagyobb mértékben elkerülhetők az intim fertőzések, főleg a nők körében.
 • Otthon is mindig legalább 60 fokos mosásban mosd a törölközőket, főleg a kéztörlőket, hogy az esetleg rajta lévő baktériumok biztosan elpusztuljanak a mosás alatt!
 • Az egyik legveszélyesebb tevékenység higiéniai szempontból a főzés, amely közben a háziasszonyok viszonylag ritkán mosnak kezet. Pedig fontos lenne, hogy kifejezetten a húsok előkészítése előtt és után minden alkalommal mossunk kezet, de egyébként is viszonylag gyakran ne csak öblítsük, de tisztítsuk is meg kezünket a baktériumoktól főzés közben.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Fertőtlenítő hatású szappan
 • Víz
 • Papírtörlő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne mossunk kezet túl forró vízben! Az a forróság, amit még a kezünk el tud viselni, semmiképp sem elég a kórokozók elpusztításához, így nincs értelme forró vízben kezet mosni, viszont a forró víz hatására a bőr pórusai kitágulnak, így a bőr veszít nedvességéből!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka