Halat pucolni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell halat pucolni?

Halpucolas.jpg
A hal nagyon egészséges és finom, egyetlen hátránya, hogy bizony meg kell pucolni. Ez azért nem olyan rémes dolog, csak olvasd el a cikket, hogyan kell.

[szerkesztés] Lépések

  1. Győződjünk meg róla, hogy a hal friss! A friss hal szeme élénk, csillogó, kopoltyúja élénkvörös és tiszta. Ha nem, akkor a halat tilos felhasználni!
  2. Ha még élő halat használunk, kábítsuk el a fejére mért erős ütéssel.
  3. Ha a halat pikkelyek borítják, azokat távolítsuk el! Ehhez fektessük asztalra vagy munkapultra, és bal kezünkkel fogjuk meg a farkát.
    • Egy éles, hegyes késsel az összefüggő réteget alkotó pikkelyek és a bőr közé szúrjunk, és egészen a fejéig fejtsük le a pikkelyeket.
    • A pikkelyeket pikkelykaparóval vagy kés élével is lekapargathatjuk a faroktól a fej felé haladva.
    • Gyakran az is jól működik, hogy ha a faroknál az ujjaink hegyeivel a pikkelyek alá nyúlunk, és így előre toljuk a pikkelyeket, nagyon szépen lejönnek.
  4. Töröljük szárazra!
  5. Éles és hegyes késsel a végbéltől a fejéig vágjuk fel a halat ügyelve arra, hogy csak a húst vágjuk át.
  6. Emeljük ki a hal belsőségeit! A hal tejét vagy ikráját tegyük félre, tisztítsuk meg, és töröljük óvatosan szárazra.
  7. Távolítsuk el a fejet! A halgerinc vékony szeletével együtt vágjuk le, majd tisztítsuk meg. Kés hegyével emeljük ki a szemeket, vágjuk ki a kopoltyúlemezeket és a keserűfogat. Mossuk meg, töröljük szárazra. Ha a halat sütjük, és a fejét nem távolítanánk el, akkor is szedjük ki a szemét, a kopoltyúlemezeket és a keserűfogat.

[szerkesztés] Tippek

  • A visszamaradó halcsontokból, halfejekből halalaplé készíthető.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • éles, hegyes kés
  • pikkelykaparó
  • hűtőszekrény

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ha a halnál véletlenül szétvágjuk az epét, az elszínezi a halat és élvezhetetlenné teszi a belsőségeket és a halhúst.
  • Felhasználásig a halat és a belsőségeket hűtőben tároljuk.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

  • [Pető Gyula: Ételkészítési ismeretek, Műszaki Kiadó, 2007, ISBN 963 16 1943 5]
  • saját tapasztalat

Az oldal szerzői

Kiscsillag




betöltés...